Een alledaags schoolochtend (over Hoog sensitiviteit)

Een kind wat Hoog Sensitief is. . . het lijkt me moeilijk er wat bij voor te stellen als je er zelf niet zo bekend mee bent. Ik schreef al over wat Hoog Sensitiviteit inhoudt, maar hoe ziet dat eruit in het alledaagse? Hele kleine dingen waar anderen misschien niet eens bij stil staan, kan diepe indruk maken op een kind wat Hoog Sensitief is. Een voorbeeld van een doorsnee ochtendje van mijn dochter in groep 1.

Gisteren: Ik moest haasten, het was alweer tien voor 12. Ik pakte mijn kleine dreumes, rende de trap af en zette hem voorop de fiets. We fietsten naar school om mijn dochter op te halen voor lunch. Ze zat in de klas op haar stoel lief te wachten met haar jas al aan. Snel naar huis, want een uurtje vliegt snel voorbij. Eenmaal thuis begon mijn dochter te stuiteren. Ze was helemaal hyper. Zelfs haar eten raakte ze nauwelijks aan, wat toch wel ongewoon is voor haar doen. Ze kon gewoon niet aan tafel blijven zitten. Ze sprong het huis door, danste, zong, gilde, deed salto’s op de bank, greep haar broertje soms wat ongelukkig beet en luisterde slecht. Dit was typisch mijn dochter die overprikkelt of moe was.

Ik besloot haar om die reden maar thuis te laten ’s middags zodat ze kon bijkomen (gelukkig kan dat wanneer kindjes 4 zijn en nog niet leerplichtig zijn). Ik vroeg me af of ze een drukke ochtend op school had gehad, maar wanneer ik er naar vroeg kreeg ik geen duidelijk antwoord. Ze had het er wel naar haar zin gehad en ze had gespeeld en ze gaf ook wel aan wat moe te zijn. Zelf werd ik af en toe gek van het gestuiter naast me. Na een tijdje was ik zelf overprikkelt en reageerde ik er zelf ook niet meer leuk en geduldig op. πŸ˜‰

Vanmorgen vroeg ik aan de juf naar de dag ervoor. “Was het wat drukker geweest dan normaal?” Ze dacht even na. Nee het was niet drukker dan normaal geweest. Dus dat kon het niet zijn, dacht ik. Ik maakte aanstalten om mijn dochter een afscheidskus te geven. “Wacht eens even!” zei de juf. Er schoot haar te binnen dat die ochtend er 4 nieuwe kindjes van groep 2 bij waren gekomen. De juf van groep 2 was ziek, en bij gebrek aan een invaller, werden de kindjes over de andere groepen verdeeld. Dat was dus anders dan anders, ineens 4 grotere kindjes erbij. Dat verklaarde het dus. Een ochtendje school is al behoorlijk rijk aan prikkels, maar 4 nieuwe kindjes erbij, waren toch weer nieuwe extra indrukken die ze had opgedaan die blijkbaar diep binnen waren gekomen en verwerkt moesten worden. Het had haar blijkbaar energie gekost, wat er thuis uit kwam. Het blijft nog wel zoeken hoe hiermee het beste mee om te gaan. Laatst had ik gemerkt dat een lavendel badje na schooltijd haar hielp rustiger te worden, dus die houden we er voorlopig in. Jammer alleen dat ik er gisteren dan weer niet aan had gedacht, dat het haar kon helpen te ontspannen. Volgende keer beter. πŸ™‚ πŸ˜‰

hooggevoelige

 

Tags: , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Ik kwam toevallig op jouw site. Leuke site heb je! Heel herkenbaar jouw verhaal. Wat bij mijn zoon goed hielp op die leeftijd was een fysiek spelletje doen. Om de beurt iets verzinnen, voor doen en de ander doet het na. Bijvoorbeeld Stampen op de grond, huppelen, stamp huppel stamp enz. Na 10 minuten was hij het kwijt en hadden we een leuke tijd gehad. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

    • Dankjewel Marjolein! πŸ™‚ We gaan het proberen! πŸ™‚ Denk dat mijn dochter het ook een leuk spelletje zal vinden πŸ˜€