Oh zo gevoelig (over Hoog Sensitiviteit)

Sinds kort vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Mijn dochter en ik zijn Hoog Sensitief. Nu zul je vast denken, “Wat de hek is dat nou weer?!” Je bent niet de enige, want ik kende die term ook niet. Toch komt Hoog Sensitiviteit bij 15 tot 20 % van de bevolking voor, waarvan de meesten het niet eens van zichzelf weten. Het is een karaktereigenschap. Geen stoornis, geen afwijking, niet iets abnormaals, niet de zoveelste stempel of label. Maar gewoon een karaktereigenschap dat voorkomt bij kinderen, volwassenen en zelfs dieren. Het is een eigenschap dat veel voordelen met zich meebrengt, maar soms ook in de weg kan zitten.

Wat houdt Hoog Sensitiviteit dan in?

Een ander woord voor Hoog Sensitiviteit is Hoog Gevoeligheid, en het is zoals gezegd een karaktereigenschap (ik kan het niet vaak genoeg benadrukken), die waarschijnlijk erfelijk is. Wat houdt het precies in? Iemand die Hoog Gevoelig is, heeft een gevoeliger zenuwstelsel. De informatieverwerking werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger en indrukken worden complexer verwerkt dan bij een gemiddeld persoon. Hierdoor neemt iemand die Hoog Sensitief is, allerlei subtiele details waar die anderen misschien niet opvallen. Het nadeel in de praktijk kan zijn, dat een drukke menigte, harde muziek, felle lichten, winkelchaos, sirenes (situaties waar anderen misschien niet eens bij stil staan) bij iemand die Hoog Sensitief is, een heftige reactie kan geven en overprikkeld kan raken. Als zo’n situatie te lang aanhoudt, dan kan er een stresssituatie ontstaan.

Oud & Nieuw is helemaal niet leuk!

Een voorbeeld is Oud & Nieuw. Ik werd daar als kind helemaal niet blij van. Ik kon daar overstuur van raken en erg bang van worden. Ik was dan ook opgelucht wanneer het knallen weer voorbij was. Nog steeds maak je me niet blij met Oud & Nieuw door vuurwerk af te steken, die harde geluiden vind ik gewoon vreselijk en als het te lang aanhoudt dan word ik gek. 😉  Het feit dat er nu al overdag vuurwerk afgestoken mag worden en er niet meer tot middernacht gewacht hoeft te worden vind ik dan ook geen leuke ontwikkeling. 😉

Aanstelleritis of niet?

Conclusie: iemand die hoog sensitief is kan eerder overweldigd, vermoeid, overprikkeld, gespannen of angstig zijn dan anderen. Een kind dat hoog gevoelig is, kan daardoor op sommige fronten bijvoorbeeld heftiger reageren dan gemiddeld. Zo raakt mijn dochter helemaal in paniek als ze een natte mouw heeft. Wordt daar niet snel wat aan gedaan, dan raakt ze helemaal overstuur. Een situatie waarbij je eigenlijk al gauw zou denken dat er sprake is van aanstelleritis. Echter, dat is het dus niet! Ze heeft er dan echt vreselijk last van.

Mooie kwaliteiten van Hoog Sensitiviteit

De nadelen van deze karaktereigenschap zijn nu al snel aan bod gekomen in bovenstaand stukje. Maar het brengt ook veel mooie kwaliteiten met zich mee.

 • Iemand die Hoog Sensitief is: merkt veel details en subtiliteiten op;
 • voelt stemmingen van anderen aan;
 • heeft een rijke innerlijke belevingswereld;
 • droomt, fantaseert en overweegt veel;
 • is zorgzaam en bewust;
 • doet dingen graag in eigen tempo;
 • wordt door schoonheid en kunst diep geroerd;
 • houdt van stilte en rust

Nuttig of niet?

Als je het lijstje zo langs gaat zou je zeggen dat het een mooie eigenschap is, alleen worden we in de moderne maatschappij overstroomt door informatie, prikkels en beweging. De informatievoorziening is met de komst van het internet en Social Media nog nooit zo efficiënt en snel geweest. Alles gaat snel en er moet gepresteerd worden. Iemand die Hoog Sensitief is kan daardoor snel overprikkelt raken, minder goed meekomen en ondergesneeuwd raken. Het grappige is juist dat vanuit historisch oogpunt gezien, mensen die Hoog Sensitief waren, juist erg nuttig waren. Vroeger waren veiligheid en zekerheid minder vanzelfsprekend. Het waren juist Hoog Sensitieve mensen die gevaren eerder opmerkten waardoor een stam, dorp of stad in veiligheid gebracht kon worden. Helden waren het toen! 😉 🙂 Maar in onze huidige maatschappij lijkt een Hoog Sensitief persoon vaak eerder een zwakkeling die niet veel kan hebben. 🙁 Tenminste, zo voelde ik me jarenlang wel, en het is een gevoel dat blijkbaar bij veel Hoog Sensitieve mensen niet onbekend is.

Je bent Hoog Sensitief, en nu?

Tja, en daar zit je dan. Ik weet dat mijn dochter en ik Hoog Sensitief zijn, en het verklaart een hoop bij zowel haar als bij mij. Leuk al die informatie, maar wat betekent dit nu voor ons in het dagelijks leven? Hoe kwam ik erachter dat mijn dochter Hoog Sensitief is, en vervolgens dat ik het ook ben? Waar lopen we tegenaan, en hoe proberen we ons leven nu in te richten? In volgende blogs hoop ik hierop in te gaan. 🙂 To be continued

Meer informatie

Voor nu zou ik graag voor meer informatie willen verwijzen naar:

Geraadpleegde bronnen voor deze blogpost: Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave (Susan Marletta – Hart), Hoog Sensitieve Personen (Elaine N. Aron), Het Hoog Sensitieve Kind (Elaine N. Aron), De Gids over Hooggevoelige kids (Josina Intrabartolo & Leonie Le Doux)

hooggevoelige

Tags:

Reactie 7 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat een duidelijke blog Diana! Ik wilde er waarschijnlijk ook een blog aan wijden, maar nu staat hier alles eigenlijk al… 😉

 2. Ik ben tegenwoordig eerder verbaasd wanneer iemand vraagt wat Hoog Sensitief betekent, ik denk dat al veel mensen in deze tijd erachter zijn gekomen dat ze erg gevoelig zijn. Alleen jammer dat je in deze maatschappij moet blijven doorhollen en presteren en niet mag stilstaan/zijn om even bij te komen, een heel essentieel iets om te kunnen blijven functioneren vooral voor HSP’ers.

  • Ik wist dat mijn dochter gevoeliger was voor prikkels dan anderen maar ik wist niet dat het echt een naam had of hoe er goed mee om te gaan. Bij mezelf wist ik het al helemaal niet. Alleen het gevoel anders te zijn en het mezelf niet begrijpen waarom ik niet net zo veel aankon als anderen en meer van dit soort dingen. Maar ik ben blij dat er zo veel informatie over te vinden is en dat ik nu weet hoe ik in elkaar steek! Ik merk nu ook bij mijn dochter, nu ik er echt rekening mee hou, dat ze veel rustiger en tevredener is 🙂 Wat je zegt, het is jammer dat de maatschappij er helemaal niet op ingesteld is. Maar stilstaan en bijkomen is en minder rennen is voor iedereen wel een goed iets 🙂

 3. Hoi Diana, hoe herkenbaar! Max en ik zijn ook hoogsensitief. Dat weten we al een poosje en sinds we het van Max weten kunnen we er beter mee omgaan, en gaat het met hem veel beter. Wij hebben bijvoorbeeld gekozen om hem toen hij 3 was naar de psz die bij de school waar hij nu (hij is net 4) heen gaat te brengen, zodat hij het gebouw al kent, het schoolplein ook, en de juffies al vaker had ontmoet. Hij lijkt nu zonder problemen de overgang te kunnen maken. En wehebben, na heel veel wikkef en wegen, gekozen voor de vrije school, omdat we denken dat dit type ondérwijs hem het beste past. Was overigens geen makkelijke keuze (we vinden niet alles geweldig) maar uiteindelijke wel een overtuigde. Elk kind is anders, hoog sensitief of niet, en dat maakt het ook zo lastig. Juist bij hoog sensitieve kinderen luistert het vaak wat nauwer en is de ‘gebruiksaanwijzing’ langer. Maar als je elkaar kunt vinden is het ook wel weer een rijkdom. Succes!

  • Hoi Melanie, wat leuk je tegen te komen op mijn blog! Ik moet zeggen dat ik er laatst nog aan zat te denken, dat de kindjes die toen meegedaan hebben met babymassage, die vaak slecht tegen prikkels konden, waarschijnlijk er ook een paar tussen zouden zitten die HS zijn. En dat klopt dus! 🙂 Ik heb je trouwens gelijk even uitgebreid gemaild 🙂

   Groetjes,
   Diana

 4. Het boek wat mij, tot nu toe, het meest heeft aangesproken is ‘Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid’ van Antoine van Staveren. Leest fijn weg, nuchter, herkenbaar, praktische oefeningen, echt een aanrader!

  • Dankjewel voor de tip! 🙂