Al het goede van Nutella (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij, vegan)

Voor dit recept gaat mijn dochter mij eeuwig dankbaar zijn 🙂 Misschien mijn man ook 🙂 Wie houdt er niet van Nutella? Dit is de gezonde variant daarop. Zonder geraffineerde suiker, want het is enkel gezoet met gedroogde dadels. Verder komt er geen melk of boter aan te pas, alleen maar echte gezonde hazelnoten en cacao (en wat hulp ingrediënten). Er zullen vast veel soortgelijk recepten hierop in omloop zijn, maar dit is mijn variant erop.

Rawtella

Technisch gezien zijn alle ingrediënten die ik gebruikt heb onverhit geweest. Ik gebruik rauwe hazelnoten en rauwe cacao (al kun je die natuurlijk ook vervangen door reguliere ongezoete cacao). Alleen het scheutje plantaardige melk past niet in het rijtje (tenzij je zelfgemaakte amandelmelk gebruikt). Rauwe ongebrande noten zijn ontzettend gezond voor je, om die reden heb ik gekozen ze niet te roosteren. Het kan overigens wel, ze roosteren, die recepten zijn vast ook online te vinden. Ik heb de hazelnoten een nacht geweekt om de fytinezuur te laten afbreken en zo beter verteerbaar worden. Minder lang laten weken (ongeveer 4 uur) is ook een optie, maar hoe langer je laat weken, hoe beter. 🙂

Zoet vs mierzoet

Omdat wij niet meer zo van het mierzoete zijn sinds we suikervrij eten, is deze Nutella minder zoet, maar voor ons echt meer dan zoet genoeg. Mis je toch nog wat zoet, kun je altijd nog een eetlepel honing of ahornsiroop toevoegen (al is het natuurlijk beter om van het hele zoete een beetje af te kicken 😉 ).

Goed voor één potje. Geniet! Let op, het is maar beperkt houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Hazelnoten 150 gr
 • Dadels zonder pit 200 gr
 • Kokosolie extra vergin 3 eetlepels
 • Cacao Rauwe of regulier 4 eetlepels
 • Vanille poeder (van een peul) 1 theelepel
 • Keltisch zeezout 1 snufje
 • Amandel- of kokosmelk Of varieer en neem eens hazelnootmelk 🙂 1 scheutje

BEREIDING:

 1. Week de avond van te voren de hazelnoten en de dadels.
 2. Spoel de volgende dag de hazelnoten en laat de dadels uitlekken.
 3. Doe de hazelnoten en dadels in een goede keukenmachine.
 4. Voeg daaraan toe de kokosolie, cacao, vanille en snufje zout.
 5. Laat net zo lang draaien tot er een smeuïge pasta ontstaat.
 6. Mocht het nog niet smeuïg genoeg zijn voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
 7. Proef of de nutella op smaak is, en voeg eventueel nog wat cacao toe.
 8. Eet smakelijk!

nutella2

 

raw-sweetness

Tags: , , , , , ,

Reactie 10 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Oh dit recept ga ik zeker dit weekend proberen! Het klinkt heerlijk.

 2. Fantastisch!!!!

  Heb het recept speciaal voor mijn kinderen geprobeerd want ze krijgen bij vriendjes wel eens nutella op brood. Ze vonden het heerlijk zelfs ik vond het heerlijk terwijl ik geen nutella lust.
  Alleen heb een halve pot moeten weggooien na 5 dagen want toen smaakten hij echt naar alcohol.

  • Hoi wat leuk dat je het geprobeerd hebt en dat het in de smaak viel! Het jammere is alleen wel dat het niet lang houdbaar is. 🙁

 3. Ik ga dit proberen voor mijn kinderen! Ik hoop dat mijn blender het trekt, ik kan er wel amandelmelk mee maken dus misschien als ik de hazelnoten eerst handmatig even hak dat het dan ook lukt.

 4. zou je het kunnen invriezen?

  • Ik heb het zelf nooit geprobeerd in te vriezen. Het lijkt me verder wel dat het kan, maar ik heb er geen ervaring mee dus. 😉

 5. Ik heb het gemaakt al was de structuur bij mij verre van de echte chocopasta, het leek bij mij meer op pindakaas met grove stukjes, kheb het met de blender gedaan bij gebrek aan een keukenmachine!
  Maar de smaak was goed en de kinderen vonden het ook lekker!
  Ik heb dus een potje ingevroren maar nog niet ontdooit dus daar kan ik nog niks over zeggen.

  • Ja deze versie lijkt niet echt op de chocopasta, maar zoals je zegt, het is wel lekker. 🙂 Ik ga ooit nog weleens experimenteren voor een recept wat wel meer lijkt op de nutella (qua structuur). Ben benieuwd hoe de chocopasta is na het invriezen. 🙂

   • Invriezen kan heel goed en ik vond de structuur zelfs veel beter te smeren na het ontdooien!

    • Wat goed om te weten! 🙂