Botercrème voor cupcakes! (Paleo, zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij)

Ik heb me lang afgevraagd hoe ik toch van die lekkere cupcake toppings kan maken zonder roomboter of room, geraffineerde suiker en kleurstoffen die bomvol e-nummers zitten. Het is me warempel gelukt en ik ben trots op mezelf 🙂 Mijn dochter neemt morgen afscheid van de peuterspeelzaal en daar hoort natuurlijk trakteren bij. We besloten cupcakes te bakken en mooi te versieren met een botercrème topping.

In plaats van roomboter heb ik kokoscrème (Santen)  gebruikt, in plaats van poedersuiker heb ik zelf kokosbloesemsuiker tot poedersuiker gemalen in een koffiemolentje (maar je kunt het ook kant en klaar kopen van Aman Prana, alleen is het best prijzig) en als kleurstof heb ik wat gekookte rode biet gebruikt die ik gepureerd als ijsblokjes in de vriezer had liggen. Overigens kun je ook rode bietenpoeder gebruiken als kleurstof (te koop in de reformwinkel), een tip die ik eens op 24Kitchen heb opgepikt in het bakprogramma van Rudolph van Veen. Ik zal eens op zoek gaan naar meer natuurlijke alternatieven om je eten te kleuren. 🙂

Voor ongeveer 8 tot 10 cupcakes.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Kokoscrème (Santen) 200 gr
 • Kokosbloesem poedersuiker 80 gr
 • Sap van een kleine citroen 1 stuk
 • kokosmelk 50 ml
 • Gepureerde rode biet Afhankelijk van hoe rood/rozer je het wilt hebben, meer of minder biet toevoegen. 30 gr

BEREIDING:

 1. Verwarm de kokoscrème Au Bain Marie
 2. Doe vervolgens de kokoscrème samen met de poedersuiker, citroensap, rode biet en kokosmelk in de foodprocessor.
 3. Klop het geheel minstens 2 minuten lang tot een romige en gladde crème.
 4. Laat het minstens een halve dag in de koelkast opstijven voor je er de cupcakes mee versiert. Vooral als je met een spuitzak wilt werken en het effect op de foto’s wilt namaken.
 5. Het is op twee mogelijke manieren op de cupcakes aan te brengen: met een spuitzak of met een mes.

Morgen komt het recept voor de cupcakes online! 🙂

IMG_0290-copy

IMG_0289-copy

IMG_0288-copy

IMG_0287-copy

 

misschienwelinteressant---50-kindertraktaties

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 9 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wauw, wat zijn die cupcakes goed gelukt! 🙂 Ziet er heel mooi uit. En wat een geweldig idee van je om santen te gebruiken! 🙂 Ik ga het zeker ’s een keer proberen! Ik denk dat ik bramensap ga gebruiken om het roze te maken 😉 en een beetje honing ipv poedersuiker. ik hoop dat het lukt 😉

 2. Hoi Diana, amandelroom ken ik nog niet – waar koop je dat? En zou het ook met alleen kokoscreme kunnen? (Neem aan dat je niet de kokosmelk grbruikt, maar de iets vastere substantie?)

  • Amandelroom kun je bij de Reform of natuurvoedingswinkel kopen. Maar je kunt het ook vervangen door een scheutje plantaardige room heb ik ervaren! Werkt net zo goed! 🙂 Wel voorzichtig toevoegen en goed in de gaten houden of de botercrème niet te vloeibaar wordt. Groetjes!

 3. Dat ziet er super uit! Om eten te kleuren zou je kurkuma kunnen gebruiken (is supergeel dus weinig van nodig) of tarwegras. Dat heb ik ook allebei bij Rudolph gezien net als de bietjes. Cacao kan natuurlijk ook en bramen voor een paarsig kleurtje?

  • Ja klopt helemaal Danielle! 🙂

 4. Hallo Diana, ze zien er prachtig uit! Ik wil iets dergelijks maken in Frozen thema, maar ik ben niet echt een ervaren ‘bakker’ dus een hele uitdaging. Kun je me vertellen of de topping hard bleef of zacht werd? Ik zou er een ouwel Frozen plaatje op willen plakken oid, maar geen idee of dat lukt…
  Misschien nog een tip: ik zag natuurlijke kleurstoffen (ook blauw, van spirulina) op de site van ‘vrouwtje deeg’.
  Ik hoor het graag nog even, alvast hartelijk dank! Groetjes, Simone

  • Hoi Simone,

   Deze topping wordt hard bij koudere temperaturen. Ik ken de natuurlijke kleurstoffen van Vrouwtje Deeg. Het is fijn dat het zonder schadelijke e-nummers is, maar wel weer jammer van de maltodextrine … Je zou het ook gewoon met pure spirulina kunnen proberen natuurlijk. Maar aan de andere kant, het is niet dat je elke dag blauwe cupcakes bakt, dus dan is voor die ene keer in zulke kleine hoeveelheden maltodextrine geen ramp. 😉

 5. moet er nou amandelroom of kokosmelk in? of beiden?