Pastasaus: Alla Bolognese (suikervrij, zuivelvrij, e – nummervrij, glutenvrij & nachtschadevrij)

Dit is mijn derde recept waarin ik rode bieten van afgelopen week heb verwerkt. ‘Sugo alla Bolognese’ is een traditionele pastasaus uit de Italiaanse stad Bologna. Het is een saus met gehakt en tomaten. Echt een saus voor de zondag. Je kunt het zaterdag opzetten en de volgende dag eten. De smaken trekken dan goed in waardoor het lekkerder wordt. 🙂

En de tomaten dan?

We eten niet heel veel tomaten omdat ze tot de nachtschade familie behoren en gelukkig kan de Bolognese saus ook goed zonder gemaakt worden! Ik heb het succesvol al op twee manieren gemaakt: een saus waarin ik de tomaten gewoon heb weggelaten uit het recept en een variant met rode bieten die de tomaten vervangen. Allebei heel smaakvol 🙂 Er is alleen één maar als je bieten gebruikt: de saus wordt wel donkerroze! 😉 😀 In het traditionele recept horen ook spekjes, die heb ik er niet in gedaan omdat er heel moeilijk spekjes zonder rare e-nummers of nitriet te vinden zijn.

Ingrediënten €0.00 (6 Porties)

  • HOH gehakt Biologisch 500 gr
  • Grote ui 1 stuk
  • Winterpeen 1 stuk
  • Selderij stengel 1 stuk
  • Gekookte rode bieten 100 gr
  • Rode wijn Ik heb die zonder toegevoegde sulfiet gebruikt van Stellar Organics 200 ml
  • Keltisch zeezout Naar smaak 2 eetlepels
  • Knoflook 1 teentje
  • Amandelroom 200 ml
  • Water 150 ml
  • Bouillonpoeder Zonder gist en suiker. 2 theelepels
  • Vers gemalen peper Naar smaak 1 snufje
  • Olijfolie 3 eetlepels
  • Kokosolie ontgeurd 3 eetlepels

BEREIDING:

  1. Hak in een keukenmachine de winterpeen, ui, knoflook en bleekselderij fijn.
  2. Doe wat kokosolie en olijfolie in de pan en fruit daarin het mengsel met winterpeen, ui, knoflook en bleekselderij tot ze glazig geworden zijn.
  3. Voeg het gehakt eraan toe en rul het.
  4. Gooi er de wijn bij, zet het vuur laag en laat het pruttelen tot de wijn verdampt is.
  5. In de tussentijd blend je de rode bieten met het water tot een glad geheel.
  6. Voeg dat bij het gehaktmengsel. Doe de oregano, bouillonpoeder, keltisch zeezout en vers gemalen peper erbij en breng het aan de kook. Zet het op het allerlaagste vuur met deksel half erop en laat het een tijdje pruttelen (zo’n anderhalf uur). Doe er eventueel nog wat vocht bij als de saus te veel inkookt. Nog beter is het om de saus na een kwartier in de hooimadam te stoppen en het de hele dag/nacht te laten staan zodat alle smaken goed intrekken.
  7. Doe er op het eind nog de amandelroom erbij, laat het nog een paar minuten pruttelen.
  8. Serveer met een pasta naar keuze en eventueel edelgistvlokken of Parmezaanse kaas.

IMG_02382

IMG_0244

IMG_0241

IMG_0240

 

 

nachtschadevrij

Tags:

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens