Wildplukpoging #zoveel . . . vlierbessen & vlierbessencake (suikervrij, zuivelvrij & tarwevrij)!

Afgelopen weekend waren we weer bij mijn schoonouders in Brabant. Altijd heel leuk en gezellig. 🙂 Mijn dochter wou persé bramen gaan plukken. Ze had het in haar hoofd gehaald om een bramentaart te willen bakken met oma. 🙂 We raadpleegden wildplukwijzer.nl en we vonden één plukplek. Echter, daar aangekomen bleken er nergens bramenstruiken te bekennen. We besloten naar het nabijgelegen dorpsbos te lopen in de hoop daar meer geluk te hebben. We vonden er wel geteld 5 kleine bramen. Dat was dus geen succes.

Vlierbessen!

We waren op het punt gekomen dat we rechtsomkeer wilden maken totdat ik een grote struik met rijpe vlierbessen spotte. Ik had over vlierbessen gehoord en was al van plan ze te gaan plukken, dus nu was mijn kans. Samen met mijn schoonmoeder en dochter plukten we alle zwarte besjes. Voldaan liepen we weer terug naar de auto met zo’n paar honderd gram vlierbessen. Ondertussen was dochterlief van haar trosje vlierbessen aan het snoepen. Een voorbijgaande jongen zei verontwaardigd tegen zijn vader dat het meisje zomaar besjes zat te eten. 😉 Eenmaal terug had ze weer een blauwe mond van het snoepen. Geen enkel besje was er over.

Vlierbessencake!

Ik waste de vlierbessen grondig en gaf een klein schoteltje aan de jongste dreumes, die er ook lekker van aan het snoepen was. Ondertussen ging ik aan de slag met een cake. Ik was ontzettend benieuwd, maar ruim een uur later, toen ik de eerste hap nam, was ik tevreden. 🙂 Het had wat weg van bosbessencake! Ook mijn schoonmoeder en man vonden het lekker. 🙂 Ik denk dat ik de volgende week in Rotterdam ook eens op zoek ga naar vlierbessen, want dit was wel voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Volkoren speltmeel 200 gr
 • Kokosbloesemsuiker 110 gr
 • Wijnsteenzuur bakpoeder 2 theelepels
 • Zuiveringszout aka baking soda, natrium bicarbonaat 1 theelepel
 • Keltisch Zeezout 1 snufje
 • Sinaassappelrasp 1 snufje
 • Eieren 2 stuks
 • Kokosolie Ontgeurd 75 gr
 • Rijstmelk 250 ml
 • Rijpe vlierbessen 150 gr

BEREIDING:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm (22 cm) met bakpapier.
 2. Meng in een kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
 3. Smelt de kokosolie, roer in een andere kom de eieren los en meng alle natte ingrediënten goed door elkaar.
 4. Voeg de natte ingredënten toe aan de droge ingrediënten en roer het vluchtig door elkaar. Als er klontjes ontstaan, is dat niet zo erg.
 5. Roer de vlierbessen door het beslag en giet het in de cakevorm.
 6. Zet in het midden van de oven en bak het in 50 minuten gaar, tot het mooi goudbruin is. Controleer met een satéprikker of het gaar is, zo niet, laat het dan nog even wat langer in de oven staan.

IMG_9970

IMG_9975b

IMG_9978

IMG_9979

 

koekenboek

Tags:

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hmm, ik heb nog allemaal rode bessen in de vriezer (ook zelf geplukt, in Mechelen hihi), denk dat ik deze cake daarmee eens ga maken! Thanks voor de tip 🙂

 2. Ziet er lekker uit, ga het zeker maken.
  Maarrrrr Mw. Schreef dat haar kinderen het plukkende weg opeten. Dat is niet verstandig. De ongekookte bessen zijn licht Giftig.
  Tip, vlierbessen jam maken met Marcello en appeldiksap ipv met geleisuiker. Nog veellllllll gezonder.

  • Bedankt voor je comment en tips! Ik wist niet dat de vlierbessen licht giftig waren! Mijn dochter zat er idd van te snoepen. Goed om te weten voor een volgende keer!