In de ban van bramen! Wildplukken poging #2 en #3

Vorige maand probeerden we aan de hand van de wildplukwijzer, kersen te gaan plukken. Helaas, de vogels waren ons voor geweest. Ik had de kaart met beschikbare wildplukplekken goed bestudeerd en had al gezien dat er bramen bij mij in de buurt te plukken waren. Ik was aan het wachten tot het moment daar was om ons slag te slaan! Toen ik zag dat blogster Sharon (van VoedZo) ) vorige week, 1,5 kg bramen had geplukt, wist ik dat het tijd was om zelf, gewapend met een speelgoed emmertje van mijn dochter, ook op pad te gaan!

Bramen in hartje Kralingen

Manlief bleef thuis omdat hij een opdracht had af te maken, dus ik ging zelf met de kinders erop uit. Hij had er eerlijk gezegd, gezien ons vorige wildpluk avontuur, niet zo veel vertrouwen in. Een kwartiertje wandelen later arriveerden we bij een schutting waar een mega grote bramenstruik overheen hing, met trossen bramen. Mijn dochter begon meteen te plukken en niet veel later had ze een blauwe mond van het snoepen. 🙂 Overal waar ik bij kon, plukte ik de rijpe bramen. Ik haalde me een paar keer open aan de stekels, maar dat drukte de plukpret niet. De bewoners van de straat keken ons lachend aan wanneer ze langs liepen. Maar ik snap werkelijk niet dat ik de enige was die hier stond te plukken! Als er zo’n struik in mijn straat zou staan, zou ik het wel weten!

IMG_99195

Bramen zijn blijkbaar wat waard!

Een uurtje plukken later, arriveerden we thuis met een halve emmer vol. Mijn man keek verbaasd naar de inhoud. Zo veel had hij niet verwacht! Al met al hadden we bij elkaar 450 gram geplukt. Een paar uur later ging ik naar mijn bio supermarkt om nog wat te kopen en ik spiekte nog even naar de bramen: Een bakje van 125 gram voor 4,25 Euro! Wow, we hadden toch blijkbaar wel wat bespaard door zelf te gaan plukken! Een simpel rekensommetje (450 / 125 = 3,6 x 4,25) leerde ons dat we voor 15,30 Euro aan bramen hadden geplukt! Ik maakte er later op de dag een lekkere mousse van. Wat hebben wij genoten. 🙂

Bramen plukken in Duitsland

De volgende dag gingen we op bezoek naar mijn vader, die over de grens, in Duitsland woont. Mijn man vertelde dat we gisteren bramen waren gaan plukken, waarop mijn vader aangaf dat er op loopafstand van zijn woning, ook veel bramenstruiken te vinden waren. Later op de middag gingen we een wandeling maken, en wat kwamen wij ontzettend veel bramenstruiken tegen! We moesten er wel heel wat aflopen totdat we voldoende bramen bij elkaar geplukt hadden. Blijkbaar waren we niet de enige die van het wandelpaadje op de hoogte waren. 😉 Zo’n anderhalf uur later hadden we een heel bakje vol. Eenmaal weer bij mijn vader, deelde dochterlief haar vondst met de kleine dreumes. Wij namen de rest weer mee naar Nederland. Eenmaal thuis besloot ik ze uit nieuwsgierigheid weer even te wegen. Dit maal 750 gram! 🙂 Weer een rekensommetje later bleek dat we voor 25,50 Euro aan bramen hadden geplukt (uitgaande van de prijzen uit onze bio-winkel). We hebben dit weekend, totaal 1,2 kg aan bramen geplukt met een totale waarde van 40,80 Euro aan bramen!!

IMG_9920

Ik waste ze grondig en vroor ze gelijk in, zodat we er nog een tijdje van mogen genieten. Er staan deze week nog een paar pluk momenten gepland! 🙂 Over niet al te lange tijd, hoop ik ook hazelnoten te gaan verzamelen. We hebben de smaak te pakken!

Enkele tips bij het plukken van bramen

 • Bramenstruiken groeien meestal waar ook veel brandnetels groeien en daarbij kun je je behoorlijk gemeen openhalen aan de takken van een bramenstruik. Zorg er dus voor dat je iets draagt met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen, wanneer je bramen gaat plukken.
 • Eventueel tuinhandschoenen is ook geen overbodige luxe.
 • Een lange stok om vervelende takken die vol zitten met prikkels weg te duwen zodat je beter bij de achterste bramen kan, is soms ook handig.
 • De mooiste bramen hangen altijd hoog, dus als je een klein trapleertje of een andere verhoging mee kan nemen, is dat wel mooi meegenomen.
 • Check of de bramen die je wilt plukken niet krioelen van de beestjes, laat die hangen. 😉
 • Pluk ze het liefst zo donker mogelijk, laat bramen die nog te rood zijn, nog hangen.
 • Bramen die heel laag groeien, waar honden e.d. bij kunnen (om te plassen of te poepen), laat ik liever hangen. Of voor wie in Duitsland bij een natuurgebied woont, waar wolven rondlopen die aan die besjes schijnen te likken (dat is bij mijn vader het geval). Ik pluk ze meestal vanaf een meter hoog, om zeker te zijn. 🙂
 • Leg ze thuis in een grote kom met wat water en appelazijn (dat zorgt ervoor dat ze langer mee gaan en eventuele beestjes gaan zo aan de oppervlakte drijven).
 • Spoel ze daarna nog eens goed af.
 • Vries een teveel aan bramen die je niet gelijk gaat verwerken, in op een schaaltje met wat bakpapier. Als ze goed bevroren zijn, kun je ze samen in een zakje of bakje bewaren in de vriezer, ze blijven dan zeker nog een half jaar goed. 🙂

Wil je ook bramen plukken? Check de wildplukwijzer voor plekken bij jou in de buurt. 🙂 

 

natuurlijk&gezondopvoedenmetjuliakang

Tags: , , , , ,

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Lekker zijn ze he! Mijn ouders hebben een struik in de tuin, denk dat ik gauw even langs moet gaan 😉

 2. ik lees regelmatig je blog en zo heb ik begrepen dat je in Rotterdam woont. Mijn partner en ik wonen ook in Rotterdam (schuin to de Groene passage, jou wel bekend’. Ook krijgt mijn partner via Facebook leuke berichtjes over groene activiteiten in R’dam. Zo was er afgelopen week Plukalarm aangekondigd door de Groene Loper. Een grote bosschage vol braamstruiken in Spangen smeekte om geplukt te worden en zo toog mijn partner woensdag jl en nog vele andere mensen naar Spangen om bramen te plukken. Hieronder de site waar de plukactie in vermeld staat
  http://groeneloper010.nl/in-het-nieuws/37/dood-in-het-park-taart-plukalert-en-groene-loper.html
  Ook mijn partner kwam met flink wat bramen thuis en verwonderde zich dat er zo weinig animo is te plukken.

  • Wat leuk, dan wonen we behoorlijk bij elkaar in de buurt! Wij wonen op 5 minuten loop afstand van de Groene Passage. Bedankt voor je tip!!! 🙂