Waarom je altijd etiketten moet blijven lezen

Ik ben redelijk bedreven geworden in het lezen van etiketten van producten in de winkel. Zelfs in de biologische supermarkt blijf ik de etiketten checken op ingrediënten als dubieuze toevoegingen, geraffineerde suikers, tarwe en zuivel. Ik kan me nog goed herinneren toen we net E-nummer vrij waren gegaan, hoe lang het toen duurde om boodschappen te doen. 😉 Gewapend met het boekje “Wat zit er in uw eten” bestudeerde ik nauwgezet alle etiketten tot vervelends aan toe. Uiteindelijk gaat het steeds beter en weet je wat je wel en niet moet kopen en inmiddels kunnen we weer op ‘normaal’ tempo door de winkel lopen. 🙂

Gehydroliseerd eiwit. Wat is dat?!

Soms gaat het toch weleens fout. Ik dacht al ruim een jaar goed bezig te zijn met de bouillonblokjes van Hügli Cenovis. Op de achterkant staat de claim: ZONDER GIST, MSG EN GLUTEN. Ook bevat het merk geen geraffineerde suiker. Keer op keer las ik het etiket, maar ik had gewoon niet door dat er iets niet pluis was, tot vandaag. Ik keek er nog eens naar en zag als eerste ingrediënt staan: “Gehydroliseerd soja- en maïseiwit”. Nu weet ik dat gehydroliseerd plantaardig vet niet goed is, omdat het dan om transvet gaat. Maar gehydroliseerd eiwit? Wat betekende dat nou weer? Omdat het om een merk  ging afkomstig uit mijn natuurvoedingswinkel, gaf ik het in eerste instantie de voordeel van de twijfel. Op de chat met Linda hadden we het er even over, en uiteindelijk vonden we de volgende informatie:

“Hydrolyzed corn protein is produced from the hydrolysis of corn gluten meal. The process breaks down the corn proteins into their component amino acids, resulting in glutamic acid, which is a type of MSG.” Bron: In-R-Food

Kort samengevat: gehydroliseerd eiwit is een vorm van MSG!

Biologisch is niet automatisch beter

Zo blijkt maar weer, zelfs de producent van een natuurvoedingsproduct kan blijkbaar claims op de verpakking zetten die misleidend zijn.  Belangrijk dus om altijd etiketten te blijven checken en als er namen of dingen op de ingrediëntenlijst staan die je niet snapt, kun je het in bijna alle gevallen maar beter laten staan.

Er zijn geen goede bouillonblokjes

Overigens blijken er gewoon geen zuivere bouillonblokjes te bestaan. Of er is MSG (of een vorm van MSG) in verwerkt, en als dat niet het geval is, dan zit er helaas vaak maltodextrine in (een geraffineerde suiker). Linda grapte nog: “We zijn gedoemd verder te gaan zonder bouillon Diana, helaas!” Ja voorlopig wel ja, tenzij ik zelf mijn bouillon ga trekken of een recept vind om zelf bouillonpoeder te maken. 🙂

IMG_0186

Dat speelgoed vogeltje erbij was een idee van mijn dochter. 😉

watziterinuweten

Tags: , , , , , ,

Reactie 21 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Goed dat je er een blog over geschreven hebt om andere mensen ook te waarschuwen! 🙂

 2. Die gebruikte ik ook! Nu niet meer dus 🙁 ben toevallig al een beetje aan het experimenteren om een lekkere soep te maken zonder blokjes. Vooral veel kruiden toevoegen werkt hier al redelijk. Moet namelijk ook niet teveel tijd kosten 😉

  • Ik maak succesvol soep door gehakte selderij, ui en wortel toe te voegen en even te bakken voordat het water erbij gaat. Dan nog wat zout en peper, en de soep is op smaak. 🙂

   • Klinkt goed, volgende keer eens proberen. Maken eigenlijk wel elke week een grote pan soep om de restjes groenten op te krijgen. Zag toevallig vandaag lekkere jonge bleekselderij liggen in de winkel. Die heeft nu een bestemming!

  • Bedankt voor de tip! 🙂

 3. Ik heb mijn kastje nagekeken en ja hoor 1 potje met maltodextrine en 1 met gistextract. Allebei bouillonpoeder uit de reformwinkel. Ze hebben mij in dezelfde winkel wel eens uitgelegd dat de gistextract bij hun in de potjes niet hetzelfde zijn als de MSGin de gewone supermarkt producten, maar dat dit natuurlijk is, hebben ze mij dan onzin verteld ?

  • Als het goed is, mag gist-extract uit de bio winkel geen MSG zijn, maar er is nogal veel onduidelijkheid hierover (AH gebruikt in hun Puur en Eerlijk lijn wel MSG in sommige producten). Binnenkort (het is me even ontschoten per wanneer) zou de regelgeving hierop aangepast worden en zou er in bio producten geen MSG meer gebruikt mogen worden maar tot die tijd ben ik gewoon voorzichtig als ik ‘gistextract’ op de verpakking zie staan. Daarbij weet ik ook niet wat voor uitwerking gistextract in ons lichaam heeft: in die zin of het op dezelfde manier gedraagt als MSG, dat zou ik allemaal nog moeten uitzoeken. Dus ik weet niet of ze je onzin hebben verteld 😉 Soms weet een medewerker in een reformwinkel het ook niet, zo hoorde ik een aantal maanden terug hoe een ervaren medewerkster uit mijn Bio-winkel, een klant dextrose als gezonde zoetmiddel aanprijzen 😉 haha.

 4. Ik kan echt niet tegen MSG… vandaar dat ik deze bouillionblokjes had gekocht. Er staat heel leugenachtig op het doosje “zonder toegevoegde MSG, gistvrij, glutenvrij” maar het bevat inderdaad wel “gehydrolyseerd soja- en maiseiwit”… Ik had er gisteravond een pannetje soep mee gemaakt. Ik vond het heel wonderlijk (dus verdacht!) dat het zo’n volle smaak had… Vannacht slecht ervan geslapen en vanmorgen het doosje nog eens goed bekeken. Daarna op internet “gehydrolyseerd soja- en maiseiwit” opgezocht waarna ik op deze site kwam. Echt goed dat jullie dit aan de kaak stellen. De natuurvoedingswinkel heeft helaas heel veel “gistextract” producten… Ook vleesvervangers (die niet te eten zijn!) zitten vol met deze toevoegingen. Ook heel vaak onder de naam “gehydrolyseerd soja- en maiseiwit” of maltodextrine of gistextract… De biowinkel gaat helaas steeds meer op een gewone supermarkt met “gemaksvoedsel” lijken… Ik heb importeur Natudis uit Harderwijk weleens per email gevraagd hoe het zit met deze toevoegingen…
  Het woord “natuurlijk” wordt door Natudis vaak gebruikt…

  Het naar mijn idee discutabele? antwoord van Natudis B.V. Harderwijk? :

  “Het gistextract wat gebruikt wordt in onze producten is NATUURLIJK. D.m.v. een speciaal proces wordt er uit NATUURLIJK gist een extract gemaakt met een bouillonachtige smaak. Dit is een ander product dan de smaakversterker mononatriumglutamaat ofwel E621. Onze gistextract en de E621 hebben andere basisgrondstoffen. Bovendien is in biologische producten E621 verboden. Gistextract bevat wel het zg. vrije glutamaat, dit zit VAN NATURE ook in bv. Parmezaanse kaas, gefermenteerde sojaproducten, sardientjes en tomaten. Glutamaat is zout van glutaminezuur, een aminozuur, dit zijn bouwstoffen van eiwitten en onmisbaar voor het menselijk lichaam.
  Door gistextract toe te voegen aan een product is er minder zout nodig.
  Het gehydroliseerde plantaardige eiwit wordt van sojabonen gemaakt, die niet genetisch gemanupileerd zijn, evenals de maltodextrine een NATUURLIJK PRODUCT is (uit mais ).
  De gist extract in de groentebouillon – circa 20%, het natriumgehalte in de Vetara groentebouillon met en zonder gistextract = circa 19 gr per 100gr.”

  Wij vertrouwen erop u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groeten,

  Afdeling Voorlichting
  Natudis B.V.
  info@natudis.nl

  • Ja het is ook bij de de Natuurvoedingswinkel altijd opletten! Op het moment dat er iets wat natuurlijk is wordt ‘gehydroliseerd’ kun je je eigenlijk nog afvragen wat er dan nog natuurlijk is aan het eindproduct… jammer is dat.

 5. Knor Bouillon keteltje Groente (helemaal vrij van slechte ingredienten)

  • Ik heb het even gecheckt Ricardo, maar helaas. Het bevat gistextract (is E621), verder bevat het ook suiker en de plantaardige olie is bijna zeker ook zeer geraffineerd… Iedereen moet natuurlijk zelf weten of ze het willen gebruiken of niet, maar zelf vermijd ik het liever. Groetjes, Diana

   • Kaliumacetaat (E261) is geen gistextract!
    U verspreid misinformatie op het net! Mensen die zoeken op de term \”Kaliumacetaat\” en/of \”E261\” kunnen bij jouw reactie aankomen en het voor waar aanzien. Zeer kwalijke zaak!

    • Beste Alex,

     U bent degene die het mis heeft. Kaliumacetaat is E261 en ik schrijf over E621 wat gistextract is. Beetje heftige reactie, volgende keer even wat beter lezen graag.

 6. Ook ik heb een voedselintolerantie voor MSG/Vetsin/mononatriumglutaminaat/E621/gistextract/gehydroliseerd eiwit en nog vele andere namen voor ongeveer hetzelfde goedje.
  Daar ik sinds een maand zeker weet(na heel wat uitzoeken) dat ik heftige klachten krijg na inname van bovengenoemde bouillonblokjes melde ik dat gisteren bij de winkelier van de Groene Winke.Het was volgens hem niet mogelijk.Ook liet ik hem weten dat ik het ±laatste half jaar ook ziek word na het eten van spekblokjes(in kleine hoeveelheden) en oude geitenkaas van Bastiaanse en Perezin EKO Italie.Bij de kaas achtte hij het onmogelijk.
  De leverancier van deze producten liet mij bijna per omgaande weten dat er niets mis is met hun spullen.
  Op mijn vermoeden dat er mogelijk iets is veranderd in de samenstelling(toevoeging van 621) van het zout dat bij het productieproces wordt gebruikt werd niet ingegaan.
  Wellicht is het een idee dat we ons als groep eens laten testen hoe we reageren op MSG/etc.dit in samenwerking met Zembla of De Keuringsdienst van Waren.
  In ieder geval bedankt voor je heldere informatie en mooie blog.
  Vriendelijke groet Paul Otto.

 7. Mooie blog, waarin je het belang van etiketten lezen ook goed demonstreert! Ik wilde alleen even een paar kanttekeningen maken.

  Gehydrolyseerd eiwit bestaat inderdaad voor 20% uit glutamaat, wat verwant is aan en onder dezelfde noemer valt als MSG. Voor de overgrote meerderheid van de mensen is glutamaat en MSG echter onschadelijk. MSG en glutmaat komen van nature in veel producten voor, denk aan kaas, vlees en zelfs groente. Als je toch een van de weinigen bent die hier wel last van ondervind, is het inderdaad zeer belangrijk alle etiketten aandachtig te lezen en vooral goed naar je lichaam te luisteren.

  Verder viel me op dat je gehydroliseerd eiwit vergeleek met gehydrogeneerd vet, in Nederland meestal gehard vet genoemd. Hydrolisatie en hydrogenatie zijn echter twee verschillende chemische reacties, bij de eerste wordt water (H2O) gebruikt en bij de tweede waterstof (H2). Gehard vet is voor iedereen schadelijk en moet dus wel vermeden worden 🙂

  Overigens houd ik er zelf niet van om alle E-nummers maar blind te vermijden. Vitamine C en E hebben bijvoorbeeld ook E-nummers (E300 en E307 repectievelijk) aangezien hier ook aanbevelingen over dagelijkse doseringen van bestaan. Deze toevoegingen (E-nummers) zijn echter gelijk aan een beetje citroensap over je appels sprenkelen om er voor te zorgen dat ze minder snel bruin worden en dus in mijn ogen onschuldig…

  • Hoi Liesbeth,

   Bedankt voor je reactie. Ik ben me ervan bewust dat er van nature ook glutamaat voorkomt in voedingsmiddelen. Tomaat en kaas zijn wellicht de bekendste en ik heb begrepen dat wanneer je zelf botten bouillon trekt er ook glutamaat in ontstaat. 🙂 Daar heb ik persoonlijk ook helemaal geen problemen mee. Wat minder prettig vind ik de ‘onnatuurlijke versie’ MSG die aan eten toegevoegd wordt. Die vermijd ik wel graag en ik weet dat ik daar niet goed op reageer in grote hoeveelheden. Mijn laatste bezoekje aan de Chinees kan ik me niet als prettig herinneren, de dag erna 😉 Of stel er is een ‘natuurlijke’ glutamaat gebruikt in de bouillonblokjes, dan vind ik het alsnog geen prettig idee. Ik gebruik liever producten in zijn geheel, en liever niet producten waar geïsoleerde stofjes uit andere voedingsmiddelen worden gehaald om vervolgens toegevoegd te worden aan de andere. 🙂 Het is mijn persoonlijke keuze die liever niet te gebruiken omdat ik liever wat dichter bij het oorspronkelijke wil blijven. 🙂 Afhankelijk van de gevoeligheid voor dit stofje of iemands persoonlijke opvatting hierover, moet men voor zich zelf bepalen of ze wel of niet natuurlijke toegevoegde glutamaat wel acceptabel vindt of niet. 🙂

   Ik deel je opvatting over niet schadelijke En e-nummers als ascorbinezuur. 🙂

   Dankjewel nog voor de verduidelijking van hydrolisatie en hydrogenatie! 🙂

   Groetjes,
   Diana

 8. En de bouillonblokjes van het merk Natur Compagnie dan?

  • Ik gebruik helemaal geen bouillonblokjes meer, dus ik weet het niet. 😉

 9. Ook ik heb deze wel gebruikt als vervanger voor Maggi bouillonblokjes, maar zoals ik de achterkant heb gelezen, is het vooral allerlei soorten vet en een half procent kruiden…… Dus als ik olijfolie toevoeg aan mijn soep met kruiden, dan heb ik al meer smaakmakers dan dit…. ( ik lees nog niet zo heel lang etiketten, maar voor mijn idee betaalde ik hier 1.65 euro voor 6 blokjes waar maar een half procent kruiden in zit….. )