Zelf wasmiddel maken!

Al meer dan een jaar geleden kocht ik een blok Marseille zeep met de intentie zelf wasmiddel te maken. Inmiddels heeft het stuk zeep al die tijd in de kast gelegen en heb ik er uiteindelijk niets meer mee gedaan.

Ecozone wasbal

Wij gebruiken voor bijna al onze wassen de Ecozone wasbal (beste getest onder de wasballen, volgens consumenten programma Tros Radar). Het werkt prima, maar soms zou ik het fijn vinden om een beetje wasmiddel toe te kunnen voegen aan bijvoorbeeld een vieze luierwas. Toen ik vandaag de vieze luiers in de wasmachine deed dacht ik daar weer aan. Dit keer liep ik direct naar het kastje, pakte de Marseille zeep en maakte wasmiddel.

De complete huishoudbijbelhuishoudbijbelblog

Het recept komt uit ‘De complete huishoudbijbel‘. Een handig boekje met allemaal milieuvriendelijke en besparende tips voor een efficiënt huishouden en gifvrije recepten. 🙂 Het boekje belooft dan ook het volgende: “Je komt te weten hoe je huis of flat kunt veranderen in een efficiente en stressvrije oase van comfort. (..) Bovendien maak je kennis met het ‘slimme huis’ en ‘het groene huis’ en leer je hoe je water en energie bespaart, het gebruik van chemische middelen vermindert en de kosten van je huishouden verlaagd.’ Ik snap dan ook niet waarom dit boekje al die tijd gewoon in mijn kast stond en ik er maar enkel doorheen had gebladerd! Dom! Maar goed, beter laat dan nooit he?!

Zelf aan de slag met het maken van je eigen wasmiddel

Het receptje is lekker makkelijk te maken en je hebt dan gelijk 10 liter! Genoeg voor een jaar wassen volgens mij. 😉 Als dat te veel is halveer je de ingrediënten voor 5 liter. 🙂 De meeste ingrediënten heb ik bij Dille en Kamille vandaan en de natuurvoedingswinkel. Ook kun je Marseillezeep voor een goede prijs vinden op de Rotterdamse markt bij De Geurenman. Volgens ‘De complete huishoudbijbel‘ zijn 2 kopjes wasmiddel per wasbeurt voldoende. Sterk vervuild wasgoed kun je het beste even laten weken in water met wat wasmiddel. Verder had ik her en der lege flessen bewaard die nu wel heel goed van pas kwamen!

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Marseille zeep 50 gr
 • Kristalsoda 1/2 cup
 • Natuurazijn 1/2 cup
 • Eucalyptus- of tea tree-olie 1,5 theelepel
 • Lavendel of citroen etherische olie voor de geur 1 scheutje
 • Koud water 5 liters
 • Warm water 4,5 liters

BEREIDING:

 1. Rasp de zeep. Ben je net zo gemakzuchtig als ik, dan maal je het gewoon fijn in je keukenmachine. 🙂
 2. Doe de zeep in een pan en giet er 1 liter koud water bij. Breng dit aan de kook, voeg de soda toe en roer totdat het helemaal opgelost is.
 3. Roer vervolgens de eucalyptusolie (of tea-tree), azijn en etherische olie erdoor.
 4. Giet het mengsel in een grote emmer, voeg het warme water toe en roer het koude water erdoor.
 5. Als het mengsel is afgekoeld giet het over in kleinere flessen.

IMG_0149

IMG_0151

IMG_0166

 natuurlijk-huishouden

 

Tags: , , , , , ,

Reactie 9 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Gebruik je dit middel ook bij je wasbare luiers? Doordat er in de wasbeschrijving stond geen azijn als wasverzachter durfde ik het niet aan. Wilde morgen net weer nieuwe wasmiddel maken, misschien deze variant eens proberen.

  • Stond dat erbij? Ja juist voor bij de wasbare luiers omdat ik dat toch fijner vind, vooral waar mijn zoontje in gepoept heeft. Ik heb het gewoon gebruikt… Zit in verhouding ook maar weinig azijn in… een kopje op 10 L.

   • Ik zit even te googlen op zelf wasmiddel maken en kom zodoende hier terecht. Ik gebruik zelfgemaakte wasmiddel voorlopig alleen voor mijn bonte was, zonder soda overigens. Ik weet niet welke wasbare luiers je gebruikt maar bij vooral bamboe en kunstvezel wordt het afgeraden! Lees hiervoor wastips op kaatje katoen http://www.kaatjekatoen.nl/informatie/Wastips

    • Hoi Marietje, bedankt voor je aanvulling! Ik ben me er van bewust dat bamboe luiers niet met zelf gemaakte wasmiddel gewassen mogen worden. Heb het wel een tijd gedaan omdat ik het toen niet wist, maar echter niks gemerkt aan de luiers zelf, die werken gewoon als altijd, net zo goed. 🙂 Maar omdat ik het lot niet wou tarten heb ik op gegeven moment het niet meer gedaan en gebruik ik nu ecologische parfumvrije wasmiddel.

 2. Ga het morgen gewoon proberen. Is inderdaad maar weinig in verhouding 🙂 en die waarschuwing doen ze misschien alleen om zichzelf in te dekken.

  • Ja misschien. Heb zelf ook niks gemerkt nog 😉 Succes 🙂 Ben benieuwd of het bevalt! Ik moet nog erg wennen in gebruik, ben namelijk geneigd te veel erin te gooien :p

 3. Hoi Diana! 🙂

  Ik heb helaas geen eucalyptus of tea tree olie in huis en wilde morgen het wasmiddel maken. Denk je dat ik die olie kan vervangen door bijvoorbeeld de portie marseille zeep te verdubbelen? Die ligt hier namelijk wel een beetje zielig te liggen… 😉

  Liefs, Linda

  • Tea tree olie en eucalyptus olie hebben een antiseptische werking, tegen huismijt en bacteriën. Denk niet dat meer Marseillezeep zin heeft. 🙂 Hier overigens nog geen doffe was gezien, het is ook best weinig zuiveringszout wat er in verhouding in gaat, maar ik heb het eigenlijk vooral gebruikt voor hele vieze was, zoals luiers :). Voor was dat alleen maar een beetje ruikt, gebruik ik de Ecozone wasbal. Maarre… je hebt die wasnoten toch pas gekocht? Ik ben daar eigenlijk best benieuwd naar. 🙂

 4. Oh en wat me nog invalt.. Gebruik je dit alleen voor de witte was? Soda schijnt namelijk blekend te werken waardoor kleding dof kan worden als het niet wit is.