It’s all good – Salty Almond Butter cookies (vegan, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Gwyneth Paltrow, je weet wel, die actrice, heeft een paar kookboeken uitgebracht. Ik heb verder niet zo veel met haar, vind haar niet eens zo een geweldige actrice, maar van haar laatste kookboek, ‘It’s all good‘ ben ik wel helemaal fan! 🙂 Haar kookboek is kindvriendelijk, grotendeels glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en gedeeltelijk vegan. Dit is eigenlijk precies zoals wij thuis eten, en daarom helemaal perfect! 🙂

Gezondheid en voeding

Gwyneth is zo gaan eten nadat ze op een dag zich helemaal beroerd voelde en bij de dokter terecht kwam. Ze bleek lichamelijk er niet zo goed aan toe te zijn. Ze volgde de Elemination Diet van Alejandro Junger, en knapte zo enorm op dat ze besloot het gezonde eten in haar dagelijkse leven door te voeren. Haar kinderen werden getest op gevoeligheden en intoleranties, en die bleken niet zo goed tegen gluten te kunnen waardoor ze besloot om met haar hele gezin bewust en natuurlijk te gaan eten. Haar verhaal en haar zoektocht naar gezond eten heeft ze toegelicht in een uitzending van Doctor Oz. Ze laat er ook nog een paar van haar recepten zien. Klik hier om het te zien.

Hebben!

Ik zag ‘It’s all good‘ liggen in De Groene Passage en ik wist gelijk dat ik de winkel niet zonder zou verlaten. In september/oktober komt er de Nederlandse vertaling uit, maar ik kon daar niet op wachten. Zo graag wou ik hem hebben. 🙂 Het is namelijk een complete boek met een behoorlijke variatie aan recepten: glutenvrije, vegan recepten, met gevogelte en vis, kinderrecepten, met veel groente, sapjes en smoothies, lekkere zoetigheden, ontbijtgerechten, basisrecepten en volgens mij ben ik nog enkele categorieën vergeten. 🙂 De foto’s en opmaak zijn wederom prachtig, heerlijk rustiek en vintage.

Recept voor suikervrije, vegan, zuivelvrije en glutenvrije amandelpasta koekjes met keltisch zeezout

Dit recept is een klein beetje aangepast omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. Maar dit werkt eigenlijk net zo goed, en voor de verandering waren mijn glutenvrije koekjes niet kruimelig! Ze vielen niet uit elkaar en ze waren lekker knapperig, zoet en zoutig. Heerlijk! Enige nadeel van dit recept is dat ik het niet elke dag, of wekelijks zou maken omdat de ingrediënten (met name de hoeveelheid amandelpasta en maple syrup) nogal kostbaar zijn. Maar wanneer je ze maakt, dan is het zeker de moeite waard. 🙂

Ik kreeg er 17 flinke koeken uit, maar ik moet zeggen dat ik best wel wat van het deeg zelf had gesnoept want die is ongebakken al super lekker 🙂 ik bleef er maar van eten.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Werz glutenvrije 4 korenmeel (volkoren) Te koop bij de Groene Passage of andere natuurvoedingswinkel 200 gr
 • Amandelpasta 150 gr
 • Chiazaadjes 1 eetlepel
 • Heet water 3 eetlepels
 • Maple syrup 230 ml
 • Vanille extract (zonder suiker en biologisch) 1 eetlepel
 • Keltisch Zeezout 10 gr
 • Wijnsteenzuur bakpoeder 1 theelepel

BEREIDING:

 1. Doe de chiazaadjes in een klein kommetje en voeg daar de eetlepels heet water aan toe. Laat het een uurtje staan totdat het een gel geworden is.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee bakplaten met bakpapier klaar.
 3. Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng de natte ingrediënten met elkaar.
 4. Kneed alles vervolgens tot een stevige deeg. Dit kan met de hand als je van kliederen houdt, of in een keukenmachine.
 5. Pak één eetlepel deeg, leg het op het bakpapier, en strijk het met een natte eetlepel glad en dun, tot een mooi plat rondje. Herhaal tot het deeg op is.
 6. Doe de koekjes (één plaat per keer) in de oven, zo ongeveer 10 tot 12 minuten, tot ze heerlijk geuren en mooi verkleurd zijn. Je kunt ook ervoor kiezen om de tweede portie koekjes ongebakken in te vriezen en op een later moment af te bakken. 😉
 7. Laat ze afkoelen en snoep smakelijk.:)

IMG_0118

 

IMG_0126

 

IMG_0128

 

it'sallgood

 

 

Tags:
 1. Zien er héérlijk uit! Zijn het knapperige of zachte koekjes? Knapperige is me eigenlijk nog vrijwel niet gelukt sinds het experimenteren met glutenvrij en vegan bakken… 🙁

  • Deze zijn knapperig wanneer ze afgekoeld zijn 🙂

 2. Zou het ook lukken met boekweitmeel?

  • Misschien dat het qua structuur en stevigheid zo wel lukt (al durf ik daar geen garantie voor te geven). Ik zou er dan wel een theelepel Johannesbroodpitmeel bij doen, want dat zit in die Werz meel ook verwerkt. Boekweit heeft wel een specifieke smaak, dus hou daar wel rekening mee. 😉 Ben benieuwd! Succes!

 3. Pingback: Salty peanut butter cookies | Happy Healthy Linda