Granita al limone (suikervrij, zuivelvrij, Paleo, raw)

Granita al limone is een verkoelend citroen – ijs – drankje uit Zuid-Italië (Oorspronkelijk uit Sicilië). Het is daar in vrijwel elke bar wel te bestellen. Het is super lekker, heerlijk zomers en verkoelend. Naar Italië gaan zit er dit jaar niet in, dan maar zelf aan de slag. Er bestaan meerdere soorten Granita. Ook een klassieker is de Granita al caffè, met sterke koffie. Die ga ik binnenkort zeer zeker een keer maken.

Suikerbom

Er is echter wel een maar… hoe lekker ook, de Granita is en blijft een suikerbom. Sommigen presteren het om 500 gram suiker te gebruiken voor 1 liter Granita. Dat kan echt veel beter. In het originele recept wordt de suiker met het citroensap aan de kook gebracht. Volstrekt onnodig volgens mij. Door het koken verlies je daarbij ook waardevolle enzymen, vitaminen en mineralen. In mijn gezondere versie gebruik ik rauwe honing als suikervervanger. Ik heb voor honing gekozen omdat het een neutrale smaak heeft en licht van kleur is. Verder breng ik de citroensap niet aan de kook, waardoor ik ook nog eens minder citroenen nodig heb. De smaak is echter gewoon precies net zoals een goede Granita hoort te zijn!

De ingrediënten zijn voor een liter Granita. Er zijn meerdere mogelijkheden om Granita te maken en ik geef er 3: met de ijsmachine, met de blender, met de hand.

Ingrediënten €0.00 (5 Porties)

  • Citroensap van ongeveer 5 citroenen 250 ml
  • Rauwe honing liefst honing die licht van kleur is 80 ml
  • Water 650 ml

BEREIDING met de ijsmachine:

  1. Doe de avond vantevoren het onderstuk van de ijsmachine in de vriezer.
  2. De volgende dag: pers de citroenen uit.
  3. Roer het citroensap met het water en de rauwe honing.
  4. Pak het onderstuk van de ijsmachine uit de vriezer en laat het draaien.
  5. Giet dan het citroenmengsel erbij.
  6. Na een half uur zou het klaar moeten zijn en de structuur moeten hebben van een ‘slush puppy’.
  7. Zet het nog een uurtje in de vriezer en roer daarna nog een keer goed door.
  8. Na een uur is het klaar voor consumptie!

BEREIDING met de Blender:

  1. Pers de citroenen uit en roer de sap met het water en de rauwe honing.
  2. Giet het in vormpjes voor ijsblokjes.
  3. Laat het tenminste één dagdeel in de vriezer staan.
  4. Haal de ijsblokjes uit de vriezer.
  5. Doe ze in de blender en ‘crush’ het ijs.
  6. Laat het vervolgens nog even tien minuten staan.
  7. Het is klaar voor consumptie!

BEREIDING met de Hand:

  1. Pers de citroenen uit en roer de sap met het water en de rauwe honing.
  2. Giet het in een glazen bakje en doe het in de vriezer.
  3. Na een half uur roer je even door het mengsel.
  4. Herhaal elk half uur de handeling tot de Granita de gewenste dikte heeft bereikt.

IMG_0019

IMG_0014

 raw-sweetness

Tags: , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens