Sinaasappel chocolade ‘room’ijs (zuivelvrij, suikervrij, vegan, Paleo)

Toen we net begonnen waren met gezond eten was één van de eerste dingen die ik riep dat ik zelf ijs wou gaan maken. Een ijsmachine stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje voor de zomer. Maar vlak voor de zomer beviel ik van mijn zoon en toen was het er niet meer van gekomen. 😉

Ik maak geregeld softserves met bananen en dat bevalt meer dan goed, maar naar een ijsmachine bleef ik verlangen en ik droomde van allerlei combinaties die ik dan wel niet zou kunnen maken. Niet zo lang geleden kwam ik een goedkope ijsmachine tegen bij de blokker en toen kon ik die niet laten staan. Voor ik het wist stond ik met dat ding aan de kassa. Oh wat is het lekker om zelf ijs te draaien! Één van mijn eerste recepten was sinaasappel chocolade ‘room’ijs. Het ging de eerste keer wel bijna fout omdat ik eerst het ijsmengsel in de machine gooide en daarna pas ging draaien. Oops, dat werkt niet. 😉 Dus heb ik tien minuten met de hand en een garde moeten draaien. Gelukkig werd het alsnog dik ijs, alleen hield ik het niet zo lang vol dus zoals op de foto te zien, was het ijs nog iets wat te zacht. Maar het was verder zó lekker, ik moest het wel delen! 🙂

ijs1

TIP: bewaar de onderkant van de ijsmachine, na gebruik, altijd in de vriezer als er plek is. Zo kun je altijd ijs maken. 😉

Ingrediënten €0.00 (4 Porties)

 • Bananen 4 stuks
 • Geweekte hennepzaadjes 50 gr
 • Sinaasappels Alleen het vruchtvlees 2 stuks
 • Rauwe cacaopoeder De reguliere ongezoete cacaopoeder werkt ook prima. 20 gr
 • Water 100 ml
 • Gedroogde sinaassappel rasp 1 snufje
 • Eventueel naar smaak vloeibare zoetmiddel Rauwe honing of ahornsiroop 1 eetlepel

BEREIDING:

 1. Doe de avond vantevoren het onderstuk van de ijsmachine in de vriezer.
 2. Doe de volgende dag, alle ingrediënten in de blender. Ik heb de sinaasappels met vruchtvlees gebruikt i.p.v. alleen sinaasappelsap zodat de vezels lekker bewaard blijven.
 3. Blend tot een mooi romig mengsel.
 4. Laat het mengsel even een half uur afkoelen in de vriezer of iets langer in de koelkast.
 5. Pak het onderstuk en het ijsmengsel. Zet de machine in elkaar in elkaar en begin met draaien.
 6. Giet dan via de bovenkant het mengsel in de ijsmachine en laat het draaien tot er mooi dik ijs ontstaat.
 7. Je kunt het gelijk op eten of nog even terug in de vriezer zetten.

ijs2

 

raw-sweetness

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Reactie 18 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hmm.. Wij hebben laatst een Vitamix gekocht, maar een ijsmachine lijkt me toch erg handig! Gebruik je zelf ook die Tristar waarnaar je de link geeft in je artikel? Want als die het inderdaad zo goed doet, kom ik over die 25 euro ook nog wel heen. Ik ben namelijk ook helemaal dol op ijs! Helaas blijft het nu vaak bij softserves gemaakt van banaan haha.

  Fijne dag! 🙂

  • Ik heb zelfs een merkloze 🙂 Dus die tristar zal zelfs beter zijn haha. Je moet het alleen niet laten vallen, zoals bij mij gisteren gebeurde. Het plastic, waar het motortje aan vast zit, kan niet zo goed tegen een stootje. 🙁 Het fijne iig vind ik dat je dus meer opties hebt dan alleen ijs van banaan 😉 Je kunt volop experimenteren met rijstmelk, cashewnoten en dergelijke.

   Fijne dag nog! 🙂

   • Dankjewel voor je reactie 🙂 Het nadeel aan de tristar vindt ik dat er maar 0,8 liter in kan. Is dat voldoende, heb jij ook maar zo’n klein reservoir? 🙂 Denk dat ik hem meteen even ga bestellen 🙂

     • diana

      Ik heb zelf 1 liter en dat is genoeg voor met z’n vieren. Dus denk dat 0,8 L wel genoeg is voor met z’n tweeën 🙂 Ben benieuwd!

     • diana

      Oh die heb ik ja!!! 🙂 Alleen was dus dat doorzichtige plastic kapot gegaan toen die viel.

     • Linda

      Oei.. Heb je er nu dan helemaal geen meer? 🙁

     • diana

      Ja nu weer wel 🙂 Mijn man vond me zielig omdat ik echt verdrietig was. Dus vanmiddag weer één gehaald. Nu kan ik, met het nieuwe onderstuk erbij 2 L ijs maken 🙂 Want die oude heb ik natuurlijk nog en die is gewoon goed en past ook op de nieuwe.

     • diana

      Ohhh de Vitamix 🙂 🙂 Die komt hier ooit over een aantal jaar ook wanneer onze blender het begeeft 😉

      Die van Princess ziet er goed uit! Past zelfs 1,5 liter in, dus aan lekker ijs geen gebrek straks 🙂

    • Als je nu niet zo ver weg woonde, zouden we ijsjes uit kunnen wisselen hihi 😉

     • diana

      Hahaha ja idd 🙂 Ik ken hier in mijn omgeving niemand die eet zoals wij… dat is soms wel jammer 🙂 😉 Jij?

     • Linda

      Nee, helaas ook niet 🙁 De meeste mensen vinden het alleen maar onzin! Zo jammer… Ik heb via facebook contact met de andere Voedzo bloggers en klets nu via berichtjes wel eens met jou (erg leuk!), maar verder.. nope 🙁

      Ik zou trouwens zweren dat die Princess machine vanochtend 40 euro kostte bij de Mediamarkt. Nu ik hem wilde gaan bestelling is hij ineens 50 euro. Of zou ik nu helemaal gek aan het worden zijn?!

     • diana

      Oh echt? Ik dacht, toen ik keek, 45 euro te hebben gezien!

      Ik merk wel dat veel er positief op reageren. Sommige doen wat met die info (een vriendin van me is suikervrij gaan eten), maar de meesten nemen het ter kennisgeving aan, vinden het wel interessant maar doen er verder niet zo veel mee. Hier dus vooral ook contact met de andere bloggers van De Gezonde Mama op FB 🙂

     • Linda

      Heb mijn vriend gevraagd en inderdaad, 44 euro was ie! Wat stom zeg… Dan bestel ik hem maar via Bol.com, daar krijg je nu een gratis mini grill erbij. Wel stom dat dat zo per dag verschilt, weten we dat ook weer!

      Ik heb inderdaad ook een vriendin die suikervrij is gaan eten, maar volgens mij wel iets minder consequent als ik. Sommige vrienden en familie vinden het erg interessant (mijn opleiding speelt natuurlijk ook mee, beetje raar als mensen die gezondheidswetenschappen studeren gezondheid niet interessant vinden), maar anderen zijn ook weer heel negatief (vooral schoonfamilie), dat vind ik wel lastig 🙁

      Ach, we hebben inderdaad altijd elkaar nog. Lang leve Voedzo, fb etc. 🙂

     • diana

      Ja toen ik keek was die volgens mij ook 44 of 45 euro! Zal dan wel 44 euro zijn geweest. Ja heel stom idd!

      Maar ik stuur je denk ik wel even een PM via FB 😉