Hoe maak je een goede pizzabodem #2 (suikervrij, tarwevrij, zuivelvrij, vegan)

Eerder gaf ik al tips voor een goede pizzabodem. Mijn verhaal werd echter zo lang dat ik maar besloot het recept apart te posten. 😉 Het recept die ik ga geven lijkt heel erg op het originele deegrecept zoals de echte pizzabakkers het maken volgens de tradities. Ik heb zoveel recepten voorbij zien komen met ingrediënten die volstrekt onnodig zijn. Er bestaat echter maar één origineel pizzadeeg recept en die bevat maar 4 ingrediënten. Meer niet. In mijn recept is het tarwebloem vervangen door speltmeel waardoor het recept automatisch suiker- en tarwevrij is geworden. Dit is ook de enige wijziging die ik heb aangebracht.

Een opmerking over speltmeel

Je kunt ervoor kiezen om het recept geheel met volkoren speltmeel te maken. Het resultaat is heel lekker, maar wil je een toch een bodem die iets ‘lichter’ van smaak is, kun je ervoor kiezen om een klein deel van het meel te vervangen door speltbloem. De verhouding is dan driekwart speltmeel en een kwart speltbloem. Persoonlijk vind ik de bodem dan zo het lekkerst. 🙂

Een opmerking over gist

Ik gebruik altijd verse gist. Verse gist bevat geen schadelijke E-nummers en het is heel goedkoop. Het is te vinden in de natuurvoedingswinkel, in Turkse winkels of bij de molen. Ik koop het dan meestal groot in, snij het in porties en vries het in. Zo heb ik er maandenlang plezier van. Ik gebruik geen droge gist omdat die er vrijwel niet zijn zonder rode E-nummers. De enige E-nummervrije droge gist die ik ken is van het merk Bioreal en is te koop in sommige natuurvoedingswinkels. Maar daar betaal je ook flink voor, ruim 20 euro voor een pakje. Vandaar mijn keuze voor verse gist.

Als je geen broodbakmachine hebt

Zoals ik eerder aangaf, gebruik ik de broodbakmachine voor het kneden. Het kneden kan uiteraard ook met een goede keukenmachine die een kneedfunctie heeft of met de hand. Als je ervoor kiest om met de hand te kneden maak dan een hoopje van het meel met een diep kuiltje. Doe daarin het gistpapje, zout en water in en kneed met bebloemde handen de ingrediënten goed door elkaar. Blijf tenminste tien minuten kneden tot het deeg goed elastisch is geworden. Laat het deeg daarna 2 uur onder een doek rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Vervolg daarna gewoon onderstaand recept.

Recept is voor vier pizzza’s

Ingrediënten €0.00 (4 Porties)

 • Speltmeel Of 300 gram speltmeel met 100 gram speltbloem 400 gr
 • Lauw water 250 ml
 • Verse gist Te koop in de natuurvoedingswinkel, in een molen of bij de Turk 25 gr
 • Keltisch Zeezout 1 theelepel

BEREIDING met broodbakmachine:

 1. Maak om te beginnen een papje van de gist. Los de gist op in 1/4 deel van het lauwe water. Doe er 2 eetlepels meel bij. Meng het tot een gladde pasta. Laat het 30 minuten onder een theedoek rijzen.
 2. Doe 400 gram meel in de broodbakmachine met het zout, gistpapje en de rest van het water. Doe de broodbakmachine op het deegprogramma en laat het kneden en rijzen.
 3. Wanneer het programma klaar is en het deeg goed gerezen is (ongeveer in omvang verdubbeld) kneed je het deeg tot een rol en snijd die in 4 gelijke delen.
 4. Gebruik één bal voor één pizza. Kneed de bal nog een paar minuten. Druk hem met de palm van je hand plat zodat een dunne ronde plak ontstaat.
 5. Gebruik een deegroller om hem nog dunner te maken. Druk er tenslotte met je knokkels (op ongeveer 2 cm van de rand) kuiltjes in om de opstaande rand te maken, cornicone.
 6. De bodem is nu klaar om belegd te worden.
 7. Bak de pizza in het midden van een hete oven op een pizzasteen die ook in de oven is voorverwarmd. Met heet bedoel ik de hoogste stand. Dat kan bij de één 250 graden zijn, bij de ander 275 graden. Baktijd varieert tussen de tien en vijftien minuten en let goed op dat de randen niet te donker van kleur worden. Als je bakt in een speciale pizza oven is de baktijd slechts 3 tot 5 minuten.

pizzadeeg

 

pizzadeeg2

Een hartjespizza voor ons meisje en een Mickey Mouse pizza voor de dreumes 🙂

pizzadeeg3

Tags:

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Heb je ook een glutenvrij recept voor pizza en voor brood?
  In welke natuurwinkel koop je de verse gist? En welke mozzarella gebruik je?

  • Ik heb het nog niet aangedurfd een glutenvrij recept te maken voor pizza. 😉 Ik koop de gist in de Bio supermarkt Gimsel in Rotterdam (Groene Passage). Ik gebruik vaak een buffel mozzarella, als het kan biologisch maar soms ook niet.