Toch maar geen gluten

Sinds een aantal maanden ben ik flink geminderd met het eten van glutenhoudende granen. Bij wijze van experiment wilde ik ontdekken of bepaalde klachten, waar ik met gezond eten niet vanaf bleek te komen, zouden verzachten of zelfs helemaal weggaan.

Spastische darmen

Mijn grootste klacht is gerelateerd aan mijn darmen. Ik heb altijd, zolang ik het me kan herinneren, last van mijn buik gehad. Dit kon variëren van buikkrampen, obstipatie, diarree, steken, maagzuur, oprispingen, opgeblazen buik en gasvorming. Sommige periode’s erg, soms minder erg. Op mijn 23 kreeg ik de label ‘spastische darm’ opgedrukt door de internist in het ziekenhuis. Meer dan een klein foldertje met wat tips kreeg ik niet mee. Met het gezonde eten zijn veel klachten verminderd, maar lang niet allemaal. Toen ik eenmaal hoorde over gluten overgevoeligheid (= geen coeliakie, zie mijn blog hierover) besloot ik om die reden een tijdje gluten te laten staan. Maar ik vond het een te grote uitdaging en ook een behoorlijk kostbare. Glutenvrije pasta is veel duurder dan de speltvariant om maar een voorbeeld te noemen.

En toen leek ik 4 maanden zwanger!

Toen ik mijn glutenvrij experiment even had laten varen en ik af en toe weer brood of pasta at, merkte ik dat mijn buikklachten weer op gingen spelen. Toen besloot ik toch dat het de moeite waard was om alsnog een tijdje gluten te laten staan. Om het betaalbaar te houden zou ik dit in mijn eentje doen. Dan kocht ik voor mezelf glutenvrije pasta en aten mijn man en dochter wel gewoon de speltvariant. Aten zij brood? Dan at ik glutenvrije crackers of rijstwafels mee. Mijn buik werd behoorlijk rustig. Na een tijdje denk je dat een uitzondering maken geen kwaad kan. Dus toen wij rond het middaguur nog niet thuis waren en honger kregen, besloten we onderweg bij het Vlaamsch Broodhuys iets te eten. Ik nam een tarwe volkoren zuurdesem boterham. Diezelfde middag zwol mijn buik zich enorm op. Mijn man schrok en wou bijna een zwangerschapstest voor me gaan halen. 😉 Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik 3 a 4 maanden zwanger leek. Ik had steekjes in mijn buik en vervelende gasvorming en nog meer ellende ongemakken.

Liever geen tarwe SVP

Ik weet nu dus zeker dat ik op het moment gluten eigenlijk niet zo goed kan verdragen, en dat het ook nog uitmaakt of ik tarwe of spelt eet. Spelt verdraag ik vele malen beter dan tarwe, blijkt nu. Al voel ik me eigenlijk gewoon het best als ik ook geen spelt eet. Maar als ik zo nu en dan een uitzondering maak, dan kies ik liever voor spelt. 😉

Update: inmiddels is er getest en is er bekend dat ik geen gluten kan eten. 

Copyright image: jayneandd

broodbuik

Tags: , , , , , , ,

Reactie 7 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Bij mijn man verminderden de klachten van PDS enorm door weglaten van gluten!

 2. Advies aan iedereen die met vergelijkbare symptomen rondloopt is om wel vóórdat je aan een glutenvrij dieet begint je te laten testen op coeliakie, om uit te sluiten dat het dat niet is. Een bloedtest op bijv. tTG-IgA+totaal IgA is bijvoorbeeld een simpele, snelle en goedkope test. Je huisarts zal je deze test niet weigeren als je met genoemde symptomen komt. Eenmaal op glutenvrij dieet, nemen de anti-stoffen als tTG-IgA af, dus zul je voor een latere diagnose een zgn. gluten challenge moeten ondergaan, waarbij je enkele weken weer gluten moet eten, terwijl je daar op dat moment wellicht helemaal geen zin meer in hebt vanwege de symptomen. Best dus vóór aanvang dieet eerst even langs de huisarts om deze bloedtest te laten doen.

  • Hoi, ja dat is een goed advies om je te laten testen! Dus voor de lezers… 🙂

   Ik ben trouwens wel getest op coeliakie, maar uiteindelijk konden ze niks vinden en kreeg ik te horen dat het PDS is. Mijn dochter is er trouwens ook op getest toen ze 1 was. Maar ook geen coeliakie. Gelukkig maar, dan is het geen drama als je toch nog wat van gluten binnenkrijgt, als je de gluteninname maar beperkt houdt.

   • Ja, ik dacht al, jouw internist moet er vast al naar gekeken hebben. Was inderdaad vooral bedoeld voor je lezers.

    Trouwens, bij zulke jonge kinderen is het wel moeilijker coeliakie uit te sluiten, omdat hun afweersysteem nog niet helemaal is ontwikkeld. Meer vals-negatieve uitslagen dus. Vanaf 3 jaar schijnt het al een stuk beter te detecteren te zijn. Daarnaast kan coeliakie zich ook altijd nog op latere leeftijd ontwikkelen.

    Hoe dan ook, ook nadat coeliakie (en tarwe-allergie) zijn uitgesloten, kan er nog steeds sprake zijn van gluten-sensitiviteit. Er is geen diagnose-methode om dit vast te stellen, behalve de constatering dat symptomen verdwijnen bij glutenvrij dieet en terugkeren bij herintroductie van gluten. Experimenten zoals jij hier beschrijft dus. Succes!

    • Bedankt voor je aanvulling Peter! 🙂

 3. Wat lastig en te herkenbaar verhaal, vandaag breng ik een bezoekje aan de huisart vanwege deze klachten.