Een heerlijke amandel-sojalatte!

Mijn favoriete begin van de dag? Genieten van een heerlijke caffé latte. Caffé latte is een scheutje espresso met heel veel warme melk. Serveer er koekjes bij die je er lekker in kan soppen en mijn ultieme geluksmoment is geboren. 🙂

De sojalatte

Maar toen stopte ik met het drinken van melk. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik echt helemaal 100 % zuivelvrij ging want die caffé latte kon ik maar heel moeilijk opgeven. Toen begon de zoektocht naar de perfecte vervanger. Ik heb veel geprobeerd: met havermelk, rijstmelk, sojamelk, amandelmelk… beste vervanger bleek de sojamelk. Maar dan hangt het er vanaf welke je neemt. Ik koop niet zo veel sojamelk, maar wanneer ik het koop dan moet het én bio, GMO-vrij én suikervrij zijn. Die van Provamel valt helaas niet in de smaak: te waterig, te flauw en goedkoop is die niet. Om die reden kies ik voor de sojamelk van Vivera: veel goedkoper, lekkerder, bio, GMO-vrij en ook ongezoet. 🙂

Liever niet te veel soja

Ik kon weer heerlijk genieten van mijn caffé latte zonder zuivel te gebruiken. Maar eigenlijk heb ik het niet zo op te veel sojagebruik vanwege het hoge gehalte aan fytinezuur in de ongefermenteerde varianten. Daarbij is soja best een zware boon en niet iedereen kan daar goed tegen. Meer duidelijke informatie hierover kun je in dit artikel vinden.

Met amandelmelk!

Maar nu heb ik de perfecte caffé latte gevonden waarbij ik veel minder soja nodig heb! Ik combineer het met zelfgemaakte amandelmelk! Voor één grote mok caffé latte heb je nodig: een espressokopje espresso, 1 derde sojamelk en 2 derde amandelmelk.

Bereiding:

 1. Zet de koffie. Wij doen dat met de Bialetti.
 2. Verwarm de amandelmelk in een pannetje.
 3. Verwarm in de melkopschuimer (zonder bovenstuk!) de sojamelk met eventueel wat zoetmiddel naar keuze.
 4. Wanneer de koffie klaar is giet je het in een grote mok.
 5. Giet daarbij de verwarmde amandelmelk.
 6. Haal de sojamelk van het vuur en klop met het bovenstuk de melk op.
 7. Giet dit als laatste in de mok.
 8. En klaar is je caffé latte. 🙂 Lekker genieten. 🙂
Tags:

Reactie 8 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hi Diana,

  Leuke blog heb je! Mijn man en ik houden erg van ons bakkie (vooral met melk), maar doen het even een tijdje zonder melk. Tot op heden hebben we al vanalles geprobeerd, maar vonden we het niet echt een daverend succes (m.a.w. niet te pruimen), maar toen kwam ik dit blogberichtje tegen! Ik zag dat je ook in Rotterdam woont en ik vroeg me af bij welke supermarkt je die Vivera sojamelk koopt? Ik ben al een aantal supermarkten in het Rotterdamse langsgetourd, maar tot op heden zonder succes. Dat kan liggen aan mijn ‘zoek skills’, maar misschien ben ik ook gewoon nog niet de goede supermarkt binnengelopen;)! Zin om weer een nieuwe variatie te proberen, dus ben benieuwd!

  Groetjes

  • Hoi Aline!

   Ik kocht de Vivera bij de jumbo! Maar helaas hebben ze hem sinds de zomer uit het assortiment gehaald… 🙁 De enige die ze nog verkoopt is de C1000 bij Prinsenland!

   • Dank voor je antwoord! Daar kom ik op weg naar mn werk vlakbij langs, dus dat komt goed uit! Van het weekend even uitproberen.

    • Hi, ik ben afgelopen week even langs de plus op het stadhoudersplein gefietst en daar hebben ze de melk ook nog! Ze hebben daar ook nog een apart countertje met allerlei andere ‘natuurvoedingsproducten’. We hebben de melk geprobeerd en van alle soja’s is dit inderdaad een van de lekkerste! Dus dank voor het receptje!

     • diana

      Hoi Aline, wat leuk om te horen! 🙂 En bedankt voor de tip, ik ga er ook eens kijken op het stadhoudersplein 🙂 🙂

 2. Zeker proberen, dank voor de tip.

 3. Ik ben net als jij…. mijn cafe latte is mijn ‘ochtenddrankje’. Met sojamelk omdat ik ook van de dierlijke melken af ben. En dat beetje soja in die ene koffie…. lijkt me kunnen. Maar…… sinds 2 weken is de melk veranderd (Alpro)…. het mengt niet meer met de koffie…. Afschuwelijk. Iets over gehoord?

  • Hoi Susanne,

   Ik ben zelf echt helemaal gestopt met Soja 2,5 jaar geleden. Had hoge ontstekingswaardes in mijn darmen, dus heb toen alles moeten elimineren wat eventueel irriterend kon zijn voor mijn darmen. Daardoor heb ik al lang geen sojamelk meer op, dus ben daardoor niet op de hoogte over de veranderingen van Alpro. Hopelijk weet je snel waar het aan ligt, misschien dat de Alpro klantenservice je kan helpen met je vraag? Groetjes, Diana