Zoete aardappel pannenkoekjes! (glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij)

Soms moet je creatief zijn met de ingrediënten die je nog in huis hebt. Wij hadden nog 2 mooie middelgrote zoete aardappelen en we wisten zo gauw niet wat we voor het avond eten moesten maken. Mijn man riep daarom maar: ‘misschien pannenkoeken?’ Toen kreeg ik een ingeving en riep ik: ja, met zoete aardappel! Hij keek me bedenkelijk aan en wist even niet wat ervan te denken.

Maar wie bekend is met deze geweldige pompoenpannenkoeken van Voedzo (hier kun je trouwens lezen wat wij ervan vonden) of de courgette pannenkoeken uit het kookboek van Amber Albarda, weet dat groente in pannenkoeken verwerken eigenlijk wel heel goed kan werken. Dus gingen wij aan de slag met de zoete aardappels! En wat blijkt? Ze smaken ONTZETTEND goed!!! Ook de kleinere gezinsleden hebben gesmikkeld! Deze zoete aardappel pannenkoeken zijn ook nog eens glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij.

Ingrediënten €0.00 (4 Porties)

 • zoete aardappelen (bataten) middelgrote 2 stuks
 • eieren 4 stuks
 • boekweitmeel 120 gr
 • wijnsteenbakpoeder 2 theelepels
 • vanille escence biologisch 1 scheutje
 • agave siroop honing werkt ook 3 eetlepels
 • kaneel 1 halve theelepel
 • keltisch zeezout 1 halve theelepel
 • kokosolie om in te bakken 1 eetlepel
 • water 125 ml

Bereiding:

 1. Snijd de zoete aardappelen in kleine stukjes en kook of stoom ze gaar.
 2. Blend (in een keukenmachine, blender of met de staafmixer) de zoete aardappelen, wanneer ze gaar zijn, fijn tot mousse met het water.
 3. Voeg de boekweitmeel, de eieren, wijnsteenbakpoeder, vanille, kaneel, agave en zout toe.
 4. Blend alles tot een mooi beslag.
 5. Wanneer het beslag te dik is, voeg dan meer water toe.
 6. Wanneer het beslag te dun is, voeg dan meer boekweitmeel toe.
 7. Verwarm in een pan de kokosolie.
 8. Bak er kleine flensjes van (ongeveer een halve soeplepel beslag per pannenkoekje) op middelhoog vuur. Bij ons passen er 3 in een pan.
 9. Wanneer de ene kant helemaal gaar is, keer je het om en bak je de andere kant.
 10. Serveer de pannenkoekjes met suikervrije jam, appelstroop, maple syrup, agave siroop,  banaan, honing etc. 🙂
Tags:

Reactie 8 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Ik vond ze erg lekker. Ik heb alleen geen honing of agavesiroop gebruikt. was ook niet nodig vond ik.
  alleen wij hadden er met 3 personen niet genoeg aan. En dan hadden we nog wel een soep vooraf.

  • Wat leuk! 🙂

   Wij hebben dit gegeten met z’n vieren (2 volwassen, een peuter en een baby). Voor ons was het net genoeg. Misschien ligt het er aan hoe groot (en zwaar) de zoete aardappelen waren, wellicht had ik beter het gewicht kunnen vermelden in plaats van het aantal. Ik zal, wanneer ik ze weer eens maak, er op letten.
   Groetjes,
   Diana

 2. Een paar weken geleden ben ik begonnen met anders eten, en ik had daarom heb ik steeds van alles gekocht wat ik voorbij had zien komen in receptjes. Zo ook die zoete aardappel….en die lag er nog. Vandaag moest hij maar eens gebruikt gaan worden…. dus google: zoete aardappel en tadaaaaa!!

  Super lekker deze pannenkoekjes! Ik heb heel wat kleine pannenkoekjes kunnen bakken. Mijn zoete aardappel woog zonder schillen 540 gram, ik heb ze gekookt en het water afgegoten en bewaard. Toen gepureerd en een heel klein beetje water terug. De 125 ml water heb ik niet erbij gedaan.
  Kids vonden t ook erg lekker!

  Bedankt!!

  • Wat leuk om te lezen!! 🙂 Fijn dat ze zo in de smaak vielen 🙂

 3. Ik ga dit morgen eens proberen! moeten de aardappels geschild worden?

  • Hoi Roxanne, wij schillen ze nooit. Wel goed wassen 🙂
   Groetjes,
   Diana

 4. Het valt me op dat ik jou recepten niet kan Pinnen. Pinterest geeft de volgende mededeling: Oeps! Dit is geen geldige afbeelding.
  Ii heb al meerdere recepten gezien die ik graag wil opslaan om in de toekomst te maken. Maar helaas kan ik ze niet opslaan via Pinterest.
  Groetjes Marijke

  • Hoi Marijke,

   Het klopt, ik ben bekend met het probleem! Helaas is het nog niet gelukt het te fixen 🙁 Hopelijk lukt het snel, want ook ik vind dit erg vervelend 🙁

   Groetjes,
   Diana