Een stapje groener!

Een paar dagen terug schreef ik over de No Impact Man. Voor wie het nog niet gelezen heeft: de documentaire gaat over een gezin in New York die een jaar lang zo duurzaam mogelijk gaat leven om het milieu zo minimaal te belasten. Sommige maatregelen gaan heel ver: een jaar lang geen toiletpapier, alleen lokale producten eten (dus ook geen koffie, cacao en alles wat niet binnen een straal van ongeveer 400 km ligt!), geen lift, geen wasmachine en koelkast, deels geen elektriciteit, niks nieuws kopen, geen afval produceren, etc.

Beetje extreem

Zo groen door het leven gaan is bijna niet haalbaar en eigenlijk zou je dit wel extreem kunnen noemen. Neemt niet weg dat dit gezin heel veel mensen heeft geïnspireerd om veranderingen in hun leefwijze aan te brengen, al zijn het maar kleine! Je gaat hoe dan ook nadenken hoe je hierin staat en wat je eventueel zelf zou kunnen doen om je steentje bij te dragen en zo jouw ecologisch voetafdruk te verkleinen. Inmiddels heb ik de documentaire nog een keer bekeken met mijn man. Ik was aangenaam verrast, want mijn man raakte meer geïnspireerd dan ik om veranderingen aan te brengen!! Dit is wat mijn man wilt doen:

Voornemens van mijn man

 • Hij heeft de televisie voor een maand weggehaald!
 • Hij neemt zo veel mogelijk alleen nog maar de trap als het kan.
 • Hij probeert te minderen met koffie omdat koffie nou eenmaal van ver komt.
 • Hij wilt een compostbak op ons balkon (met wormen!)
 • Hij wilt kijken of we ook zonder koelkast kunnen!
 • Hij wilt ook proberen ons afval te verminderen.

Wormen?! IEUW!

Zo sta ik erin:

 • Hoewel ik het niet aandurfde om de tv een maand uit te laten, moet ik zeggen dat het me bevalt! Ik heb meer rust in mijn hoofd en geef ook zo automatisch meer aandacht aan mijn kinderen. 🙂 Ook had ik de gewoonte mijn dochter iets te vaak voor de tv te zetten wanneer ik moe was, nu moet ze leren zich op een ander manier te vermaken. 🙂
 • Ik wil zeker ook vaker de trap nemen! Helemaal liftloos is niet mogelijk als je een kinderwagen bij je hebt en niemand die je helpt om dat ding de trap op en af te dragen. 😉
 • Wat die compostbak betreft: ik hou niet zo van wormen (dat is zacht uitgedrukt, ik vind ze eigenlijk afgrijselijk – hoewel ik ze nu wel meer kan waarderen nu ik weet wat ze doen. 😉 ) Dus die compostbak, dat mag echt zijn project worden, ik ga me er niet aan wagen. 😉
 • Ook wil ik wel bewuster omgaan met producten die van ver komen, zoals koffie, cacao en dergelijke. Helemaal uitbannen lijkt me onmogelijk, maar me er bewuster van worden is een goede stap.
 • Zonder koelkast? Eh… nou niet wanneer het warmer wordt. Wanneer het weer winter wordt wil ik het wel proberen met een grote koelbox op balkon, maar in de zomer vind ik toch te riskant.
 • Ik ben ook voor om bewuster om te gaan met afval! Ik heb al uitgezocht waar ik oud papier kan inleveren en glas. Ook heb ik ontdekt dat we op de Oogstmarkt eens in de maand GFT afval kunnen inleveren (in onze gemeente wordt GFT niet gescheiden) in ruil voor een zakje compost. 🙂 Ik zal proberen meer in bulk te kopen en heb bedrijven die reclame en catalogi sturen benaderd of ze ermee willen stoppen. Ook wil ik proberen te minderen met plastic! Ik heb hier een Engelstalige gids gevonden met allerlei tips. Sommige zijn haalbaar, sommige niet, maar alle kleine beetjes helpen. 🙂

Gezellig sfeerlichtje

Verder heb ik een bijenwaskaarsje gekocht zodat we soms niet het grote licht aan hoeven te doen wanneer we lekker bankhangen. Gezellig toch? 🙂 Ook heb ik op sommige plekken, waar we soms het licht vergaten uit te doen, of plekken waar mijn dochter graag het licht aan doet (en vervolgens aan laat…) de lampen losgedraaid.

Waar zo een documentaire toch wel niet goed voor is hè? Ben je ook benieuwd? Hier kun je meer over de No Impact Man lezen, en hier meer info over zijn boek. Ook is er een goed Nederlands boek verschenen: Groen doen! Daar staan zeker ook waardevolle tips in!

Tags: , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens