Frietjes zonder aardappel! (nachtschadevrij, zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij, vegan)

Het grootste gemis nu we een aantal weken zonder nachtschade door het leven gaan zijn frietjes, patat, gebakken aardappeltjes, of hoe je het ook wilt noemen. Patatjes, of frietjes, gaan er hier altijd goed in en mijn man vond het echt geen leuke gedachte dat niet meer te kunnen eten. Dus ik ging experimenteren met alternatieven: zoete aardappel en knolselderij. Hoewel ik ze wel acceptabel vind waren manlief en dochterlief toch wat minder gecharmeerd. Nu moet ik ook erbij zeggen dat ik ze in de Actifry had klaargemaakt, en daarin worden ze slap en taai. Geen succes dus.

Alain Ducasse

Maar toen kreeg ik het kookboek ‘Puur natuur op tafel‘ van Alain Ducasse in mijn handen. Al bladerend door die heerlijke recepten stuitte ik op frietjes gemaakt van kikkererwten! Wat zagen ze er goed uit. πŸ™‚ Die moest ik gaan uitproberen. Ik heb wel het e.e.a. aangepast om het zuivelvrij te krijgen.

Het resultaat?

Wat een fantastisch recept! Het is even wat werk, maar eigenlijk is er niets moeilijks aan! En wat smaakten ze heerlijk! Lekker knapperig en zoooooo lekker met mayonaise. Het grote verschil met aardappel is (behalve de voedingswaarde) dat je gauw volzit en niet gauw voor een tweede portie zal kiezen. Verder is het niet zo even gemaakt. Het deeg moet 6 uur rusten, dus je kunt niet spontaan beslissen frietjes te gaan eten. Je moet echt de avond van te voren of ’s ochtends de voorbereidingen gaan treffen. Maar… ik kan je wel zeggen dat het echt echt echt de moeite waard is. πŸ™‚ De man des huizes, een fervent patat liefhebber, heeft het goedgekeurd. Dat betekent heel wat. πŸ˜‰

Als Alaine Ducasse voor mijn neus stond zou ik hem spontaan zoenen en hem bedanken voor dit geniale recept. πŸ™‚ Puur natuur op tafel is echt alleen al om dit recept een aanrader. πŸ™‚

Ingrediënten €0.00 (4 Porties)

 • kikkererwtenmeel 250 gr
 • water 1 liter
 • kokosolie ik heb hier de ontgeurde gebruikt 25 gr
 • extra ontgeurde kokosolie om in te friteuren de hoeveelheid hangt van je type pan af. Het lijkt veel maar je kunt het hergebruiken. 500 ml
 • olijfolie 1 scheutje
 • keltisch zeezout naar smaak snufjes

Bereiding:

 1. Breng een half liter water met de kokosolie en een scheutje olijfolie aan de kook.
 2. Doe de kikkererwtenmeel in een keukenmachine (ik gebruik de Magimix 4200XL) en voeg beetje bij beetje de overige 500 ml water toe tot je een mooi glad beslag krijgt.
 3. Als het overige water met de kokosolie intussen al kookt dan voeg je het kikkererwtenmengsel toe gebruikmakend van een fijne zeef om de grove stukjes eruit te filteren.
 4. Laat het geheel al roerend zachtjes, op de kleinste vuur, pruttelen totdat het geheel goed indikt.
 5. Het is niet de bedoeling dat er klontjes ontstaan, maar gebeurt dit toch (en ik heb altijd pech) dan gooi je het mengsel na de kooktijd nog eens in de keukenmachine, of je gebruikt een staafmixer om het mooi glad te krijgen.
 6. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet vervolgens het kikkererwtenmengsel erin. Strijk het glad met een natte lepel.
 7. Zet de ovenschaal voor tenminste 6 uur in de koelkast. Zelf heb ik het 5 uur laten koelen en opstijven, waaronder 4 uur in de koelkast en 1 uur in de vriezer.
 8. Haal daarna de schaal uit de koelkast, haal voorzichtig het deeg eruit en snijd er frietjes uit. Snijd ze iets kleiner dan gebruikelijk want tijdens het bakken zetten ze nog iets uit. Dep ze eventueel droog met een schone theedoek.
 9. Verwarm een diepe pan met de ontgeurde kokosolie, als de olie goed heet is frituur je de frieten tot ze goudbruin zijn.
 10. Laat ze uitlekken, bestrooi ze met fijn keltisch zeezout (de grove werkt hier niet) en serveer ze met mayonaise of veganaise.

88

Tags:

Reactie 1 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Pingback: Mini vakantie | Happy Healthy Linda