Ons baby slaapplan

In mijn vorige blog had ik het over de nachtelijke avonturen van onze jongste telg (10 maanden inmiddels). Na inmiddels wat meer gelezen te hebben in The baby sleep book van Martha en William Sears hadden we al wat aanpassingen gemaakt in ons slaap arrangement. Onze zoon sliep al bij ons op de kamer en inmiddels is er van zijn ledikantje een co-sleeper gemaakt.

Gesprek met de pedagoog

Uiteraard vindt onze baby deze vorm van co-slapen heel fijn, en voor mij is het makkelijker om hem ’s nachts te voeden omdat ik er niet uit hoef. Maar meneertje wordt wel gemiddeld nog 2 keer per nacht wakker (vaak ook wel meer dus), en voor mij zou het ideaal zijn als het er maar bij 1 keer zou blijven. Hoewel ik de behoeften van mijn baby heel belangrijk vind, vind ik die van mijn dochter ook belangrijk, en zij heeft me vooral overdag nodig. Afgelopen maandag heb ik nog met een pedagoog van het Centrum Jeugd en Gezin gesproken en dat gesprek bevestigde mijn gevoelens dat er wat moet veranderen. Overigens vond hij de adviezen over hoe een baby te troosten zonder te voeden uit The baby sleep book goed en zou hij die ook adviseren. Hij is ook van mening dat je een baby vóór het eerste jaar niet kan verwennen en is er echt op tegen een baby te laten huilen. Het is fijn als je op één lijn staat wat dat betreft. 🙂

Plan de campagne

Ons plan van aanpak is het volgende: komende week mag meneertje ’s nachts voor 2 voedingen komen. Wordt hij vaker dan 2 keer wakker dan zal hij op een andere manier getroost moeten worden. Volgende week mag hij maar één voeding ’s nachts, wordt hij vaker wakker, dan zal hij op een andere manier getroost moeten worden. Dat troosten wordt dan door mijn man gedaan. Voor de derde week heb ik nog niks besloten aangezien we eerst maar moeten aankijken hoe de eerste twee gaan. 😉

In de praktijk

Afgelopen nacht was de eerste nacht in praktijk. Meneertje had halverwege de nacht al twee voedingen gehad, en de derde keer dat hij wakker werd probeerde ik hem te troosten. Dit was rond 4 uur. Maar daar was hij het niet mee eens. Aangezien hij mij associeert met het warme buffet accepteerde hij mijn troostende knuffels niet en zette hij het op een gillen. Toen kwam manlief erbij, pakte hem en gelijk werd de kleine man rustig. Maar oh wee als hij terug in zijn ledikantje werd gelegd, dan was het gelijk weer brullen. Uiteindelijk is mijn man een uur bezig geweest om hem rustig te krijgen en toen besloot die kleine deugniet toe te geven aan zijn slaap. Dit was zo rond 5 uur. Om 6 uur was meneertje echter weer wakker, kroop hij naar me toe en gaf hij aan te willen drinken. Hij was vrolijk en dit keer was hij niet van plan weer verder te slapen. Moe als ik was gaf ik hem zijn melk en bracht hem vervolgens naar de box in de woonkamer zodat hij zichzelf even kon vermaken en wij nog eventjes konden bijslapen. 😉 Ik ben reuze benieuwd wat de komende nacht gaat brengen. Mocht het de komende weken wat stil hier zijn, dan weten jullie wie en wat hier de oorzaak van is!

Aanvullende tips

Andere boeken van Martha en William Sears die duidelijk geschreven zijn, realistisch en haalbaar zijn qua tips en daarom aan te raden zijn:

  • The fussy baby book voor de meer temperamentvolle baby. Mijn dochter was zo’n temperamentvolle baby en ze is nog steeds niet de makkelijkste. 😉 Dit boek geeft tips voor kindjes tot en met vijf jaar.
  • The good behaviour book geeft opvoedtips voor kinderen tot en met 12.
  • The attachment parenting book vertelt je alles wat je wilt weten over het natuurlijk ouderschap. 🙂

babysleepbook

Tags: , , ,

Reactie 1 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens