Help mijn zoon slaapt niet door!

Mijn zoontje is bijna 10 maanden oud, maar hij slaapt nog steeds niet door. Met niet doorslapen bedoel ik ook 3 tot 4 keer elke nacht een voeding geven. Inmiddels eist dit wel zijn tol en kan ik overdag ook geen leuke mama meer zijn voor mijn dochter.

Slapeloze nachten? Leuk dat natuurlijk ouderschap

Leuk dat natuurlijk ouderschap, maar wat dus als je ook nog een ander kind hebt rondlopen die overdag ook een leuke consequente liefhebbende geïnteresseerde moeder nodig heeft? Wat heeft het natuurlijk ouderschap daarop te zeggen?? Ik was bezig in het boek Beyond the sling van Mayim Bialik (Bekend van de tv serie The big bang theory) over haar ervaringen met het natuurlijk ouderschap. Ik vind het echt een heel leuk boek maar zij schreef dat zij ruim 2 jaar niet geslapen heeft. Ze accepteerde maar dat het zo was: ze had geen tot nauwelijks een sociaal leven, haalde vaak afhaal maaltijden en was doodop… zo overleefde zij die slapeloze nachten. Leuk voor haar en goed dat ze het zo heeft volgehouden, maar ik ben niet die supermama die dit vol kan houden. Als ik overdag op de bank in slaap val terwijl mijn dochter me ook nodig heeft en vaker dan ik wil uit mijn slof schiet omdat ik door slaapgebrek een kort lontje krijg, dan betekent het dat er iets moet gebeuren.

Laten huilen dan maar?

Al die conventionele ‘laten huilen’ methodes kan ik niet over mijn hart verkrijgen om toe te passen en dat voelt ook gewoon niet goed aan. Ik kan helaas niets met die goed bedoelde tips. Ik geloof ook niet dat mijn zoon verwend is, maar dat hij in een ritme is gekomen van nachtvoedingen waar hij niet meer zonder kan. We hebben het wel geprobeerd hoor. Mijn man verbande mij naar de bankstel en nam onze zoon voor zijn rekening. Dan lag ik daar op die bank en ik kon geen oog dicht doen terwijl ik mijn kleine scheet hoorde. Dit resulteerde dat we soms midden in de nacht hartstochtelijk stonden te discussiëren of ik hem nou wel of niet mocht oppakken terwijl hij hartverscheurend huilde. Mijn moederhart kon dat niet aan. Dan maar toch weer toegeven aan die voedingen.

Onverwachte tips vanuit het natuurlijk ouderschap!

Een vriendin van me was toevallig aan het lezen in een boek over natuurlijk ouderschap en stuurde me op een dag enkele passages uit dat boek met allerlei tips om je kindje door te laten slapen. Ondanks dat de informatie maar heel beknopt was, was ik er heel blij mee! De auteurs van dat boek hadden namelijk begrip voor mijn situatie! Toen bleek ook nog dat diezelfde auteurs zelfs een heel boek hebben geschreven over baby’s die niet slapen en hoe daarmee om te gaan vanuit het natuurlijk ouderschaps perspectief! Oh halleluja! Dat boek moest en zou ik hebben. Nog geen uur later had ik het boek besteld en toen volgde er een aantal dagen van smachtend wachten.

The baby sleep book

Ik kan er eigenlijk maar kort over zijn: wat een geweldig boek! In The baby sleep book worden er voor mij eerst handvatten aangereikt waar ik wat mee kan! Wat heel fijn is dat ze de nadruk leggen op je eigen instinct en gevoel en dat je niet verplicht bent gedachteloos hun tips op te volgen. In het boek wordt duidelijk uitgelegd waarom baby’s ’s nachts wakker worden en hoe je er als ouder mee om kan gaan. Ze geven 5 basis tips om je baby (en dus ook jezelf) een betere nachtrust te gunnen.

5 handvatten waar je wat mee kunt

De belangrijkste speerpunten die aangereikt worden zijn samengevat in de volgende stappen:

  1. Zoek uit waar je baby het liefste slaapt: in zijn bedje op zijn kamer, in een bedje bij jullie op de kamer, of misschien zelfs een vorm van (veilig) samen slapen.
  2. Leer de signalen te herkennen wanneer je baby moe wordt. Probeer er vervolgens tijdig op in te spelen en alvast te beginnen met het naar bed gaan ritueel voordat de baby overprikkeld raakt of oververmoeid waardoor hij moeite heeft om in slaap te komen.
  3. Creeër een veilige en comfortabele slaapomgeving voor je baby. Zorg voor een aangename temperatuur (niet te warm of te koud), geen prikkels en dergelijke.
  4. Zoek naar verschillende rituelen voor het slapen gaan. Leer de baby te ontspannen en op een aangename manier in slaap te laten vallen.
  5. Help je baby langer door te slapen. Leer je baby manieren aan om zichzelf te troosten en zichzelf weer in slaap te krijgen zonder hem te laten huilen.

Niet laten huilen

Alle tips zijn niet gebaseerd op het laten huilen principe. Daar zijn ze helemaal geen voorstander van. Als je je baby op die manier dwingt door te laten slapen zal het uiteindelijk wel gaan slapen maar er bestaat wel op lange termijn het risico dat het kind zich ontwikkelt in een kind dat bang is om te gaan slapen en veel nachtmerries zal hebben. Het kind heeft namelijk niet geleerd dat slapen een aangename activiteit is en heeft zich overstuur en bang in slaap moeten huilen omdat er niemand was die hem kon troosten. In één geval, bij een dreumes van 18 maanden, waarbij de moeder er zodanig doorheen zat dat ze zelfs achter het stuur in slaap viel, hebben de schrijvers van The baby sleep book aangeraden om het kindje geen nachtvoedingen meer te geven. In plaats daarvan moest ze het kindje laten huilen. Met het grote verschil dat het kindje niet alleen hoefde te huilen. De papa nam een week vrij en heeft een week lang ’s nachts zich ontfermd over het kindje en liet hem in zijn armen huilen. Uiteindelijk leerde het kindje zo om langer ’s nachts door te slapen en dat mama ’s nachts niet meer beschikbaar is met het warme buffet.

Een echte aanrader voor de slapeloze moeder 🙂

Het boek staat vol waardevolle constructieve tips die je echt helpen om een goede manier te zoeken om de beste situatie te creëren voor jezelf, je kindje en je gezin. Het helpt je ook om je kindje te begrijpen en een oplossing te zoeken wat bij je kindje past. Een verademing om te lezen! Jammer genoeg is het boek niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar als je goed Engels kunt lezen dan kun je het hier bekijken.

Foto: Copyright Getrouwd met kinderen. Toen mijn zoontje nog wèl doorsliep. 😉

babysleepbook

OUDERSCHAPVANUITJEHART

Tags: , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens