Feiten over nachtschade

Sinds afgelopen maandag mijd ik voor een tijdje nachtschade groente. Hieronder vallen aardappelen, tomaten (oh nee… 🙁 ), paprika (ook een favoriet ), aubergine (oh…) en Spaanse pepers ( 🙁 ). Serieus, dit zijn mijn favoriete groentes! Waarom, waarom, waarom zijn dit nou uitgerekend nachtschade groentes??? 🙁

Maar toch besluit ik om een tijdje helemaal nachtschade vrij te gaan. Ik doe dit niet voor de lol, maar ik probeer er achter te komen wat nou de oorzaak is van al die ontstekingen op mijn huid. Nog niet zo lang geleden had ik een abces op mijn schouder ter grote van een golfbal… auw! Ik eet echt heel gezond en vermijd daarbij ook suiker, zuivel en e-nummers. Waar komen die ontstekingen dan vandaan? Na heel wat gelezen te hebben zijn er nog twee dingen in mijn voedselpatroon die een oorzaak zouden kunnen zijn: gluten of nachtschade. Nu eet ik al 80% glutenvrij. Maar ik merk geenszins verbetering. Misschien dan nachtschade? Ik weet dat ik er niet zo goed op reageer… met name met tomaten en aubergine krijg ik een pijnlijk, branderig gevoel in mijn mond die best heftig kan zijn. Overigens hoeft niet iedereen die overgevoelig is voor nachtschade op deze manier te reageren. Ik besloot wat dieper in de materie te duiken, te onderzoeken wat nachtschade precies is en wat voor effect het op me zal hebben als ik het een tijdje weg laat uit mijn voedingspatroon.

Ik stuitte op het boekje ‘Nightshade free, pain free‘. Ik vond het een enorm verhelderend verhaal die alle feiten over nachtschade opsomde. De volgende feiten vond ik opvallend:

 • Onder nachtschade vallen aardappelen, paprika’s, tomaten, Spaanse pepers, goji bessen maar ook de tabaksplant.
 • Alle nachtschade bevatten in meer of mindere mate nicotine, ook aardappelen en tomaten!
 • Alle nachtschade planten zijn in meer of mindere mate giftig. Zo zijn de aardappelplant en tomatenplant giftig, al kun je de rijpe vruchten wel ervan eten.
 • We eten eigenlijk niet zo lang nachtschade. Aardappelen en tomaten komen oorspronkelijk uit Amerika en zijn pas ergens in 1700 geïntroduceerd in Europa.
 • Nachtschade bevat de neurotoxische stof Solanine die ongezond en giftig is.
 • Andere niet zo aangename stoffen die in meer of mindere mate te vinden zijn in nachtschade planten en groente: atropine, tomatine en scopolamine (kan overigens voor korte duur voor medicinale doeleinden gebruikt worden).
 • Al bovenstaande stoffen zijn hitte bestendig en gaan niet weg bij het koken.
 • De lijst met kwalen als gevolg van het eten van nachtschade is niet gering: migraine, overeten, PMS, depressies, eczeem, voedselintoleranties, duizeligheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, artritis, reuma, alzheimer, en de lijst is nog langer.

Moet je nou nooit meer nachtschade eten nu je dit allemaal weet? Ik geloof dat je best af en toe een tomaat kan eten of aardappelen en dergelijk. Geniet er dan ook lekker van. Je kent je eigen lichaam het beste, is het niet? Maar het is een ander verhaal als je elke dag op één of ander manier nachtschade consumeert. Bij ons thuis was dit eigenlijk wel het geval… aardappelen, tomaten, paprika, spaanse pepers, gojibessen, aubergine, we aten het allemaal wel, bijna dagelijks! Zo niet, dan wek meerdere keren per week. Gezien alle neurotoxische stoffen die deze groente bevatten was dat eigenlijk niet zo verstandig. Maar tja… wist ik veel! 😉 Nu weet ik het gelukkig wel. 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Reactie 13 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Ik had precies hetzelfde. Ook veel eczeem etc. Ik had de nachtschade familie al een poos uitgebannen maar had niet echt effect. Maar wat wel heel veel effect heeft gehad is het gescheiden eten van eiwitten en koolhydraten. Ik neem als voorbeeld een menu wat vrij standaard is. asperges met gekookt ei en ham of vis. sommigen doen er dan nog aardappels bij.

  Waar het mis ging was het gekookt ei samen met het vlees of vis. Die combi gaat niet samen. Evenals eiwitten met koolhydraten niet zoals aardappels of rijst.
  Mijn standaard is nu groente met eiwitten, of groente met koolhydraten. Als je in google zoekt op gescheiden eten kan je best veel vinden. Achteraf schijnt het ook Montignac te zijn zo heb ik begrepen. Maar ik ben wel genezen van mijn fibromyalgie. Binnen 2 dagen knapte ik op. Daarnaast gebruik ik nog enzymen en probiotica. Want als ik dus de foute combi at dan zat ik binnen 5 minuten op de toilet met diarree. Dit is heeft 6 jaar geduurd. Ook ik eet geen gluten meer. Wel boekweit en haver. Daarnaast heb ik ondersteuning van een natuur diëtiste. Momenteel ben ik het gelukkigste mens op aarde 🙂

  • Oh wat goed dat het gescheiden eten zo goed heeft geholpen! Ik ben een beetje bekend met de regels: watermeloen met niks eten, geen tot weinig water tijdens de maaltijd, fruit voor de maaltijd of anders een paar uur na de maaltijd etc. Persoolijk vind ik die regels erg moeilijk in de praktijk toe te passen in een gezin met twee kinderen, maar het is zeker iets om op te letten, zeker als de klachten blijven aanhouden!

  • Ben je nu dus van je eczeem? ik kamp nl met hetzelfde, eet echt gezond, geen suiker, gluten, lactose maar toch redelijk erge eczeem

   • Mijn kinderen hebben voornamelijk gelijk een reactie, zodra ze bepaalde nachtschades eten. Laatst hadden we iets met paprika en toen kreeg mijn dochter contact eczeem boven haar lippen. Het is een week rood geweest en ze had jeuk. Verder heeft ze er nooit last van eigenlijk en ze heeft het ook niet bij alle nachtschade groente. Je zou een eliminatie-dieet kunnen proberen en kijken of het weglaten van alle nachtschade verlichting van je eczeem oplevert en anders kan een (natuur)arts wellicht testen op gevoeligheden of intoleranties? Succes!

 2. Ik wist er al van en at daarom ook al jaren geen paprika, pepers, aubergine, aardappelen, tomaten. Maar dat gojibessen tot de nachtschadefamilie behoorde, wist ik niet. Dan gaan we daar ook maar mee stoppen. Bedankt voor je info hierover, want ook dit is bij de massa nog niet bekend!

 3. Wat is slechter?
  Gif binnen krijgen door het te roken of gif binnen krijgen door ’t te eten?

  Maakt niet uit, toch?

  Het één is net zo slecht als het ander, op den duur wordt je van allebei (ernstig) ziek en sterf je over het algemeen vroeger dan iemand die geen – of minder – gif binnen krijgt.

  Waarom wordt ’t roken van gif dan wel ontraden – zelfs verboden – en eten van gif niet?

  Nachtschades bevatten neurotoxines, hetgeen betekent dat ze ingrijpen op het centrale zenuwstelsel en daar in alsmaar opbouwende kleine hoeveelheden schade veroorzaken.
  Er zijn zo’n 1500 planten en kruiden die tot deze planten familie behoren, niet alle soorten zijn vrucht dragend en worden dus ook niet gegeten, onderstaande vruchten worden wel gegeten of gerookt.

  Gif is gif, we zouden het niet moeten consumeren…

  Gif roken:
  tabak

  Gif eten:
  Tomaat
  Paprika
  Aardappel
  Aubergine

  • Uiteindelijk bevatten alle planten die we eten anti-nutrienten, dus variatie is altijd belangrijk. Met nachtschades is het dus zo dat je ze zeker niet dagelijks moet eten. Of niemand ze zou moeten eten? Ik denk niet dat het zo zwart wit is, sommigen kunnen prima kleine hoeveelheden aan, maar heel veel mensen zijn er bij gebaat ze wel te laten staan, zeker als er sprake zijn van darmproblemen en auto-immuunziektes. 🙂

 4. Hoi,
  Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit is bevallen. Ook ik eet nagenoeg elke dag wel een nachtschadesoort, en zou er een tijdje mee willen stoppen… Hoor het graag!

  • Heel goed. Ik kon opgegeven moment geen tomaten of andere nachtschade groente eten zonder klachten te krijgen. Na 2 jaar vermijden en mijn lichaam zo een herstelperiode gegund te hebben, heb ik ze weer succesvol geïntroduceerd. Nu eet ik het, maar wel met mate. Tomaten heb ik pas als laatste kunnen introduceren. Geschilde aardappelen als eerste.

 5. Hoi, ik ben er sinds een maand of 2 ook achter hoe verraderlijk nachtschade kan zijn.
  Ik “dokter” al ruim 15 jaar
  Klachten: reuma pijnen in gewrichten( knieën, schouders, enkels polsen enz), dikke polsen, ontstekingen, zwellingen in/ op gewrichten, vocht vast houden (dikke onderbenen)
  !0 jaar bij reumatoloog gelopen en medicijnen geslikt die niet werken.
  Meer dan 10 fysiotherapeuten, 3 bioresonantie therapeuten, 2 homeopaten, en diverse andere therapeuten versleten die allemaal beloofden dat ze mijn pijntjes wel konden weg halen.
  2 neurologen gehad en dus ook 2 mri scans.
  Alles zonder uitkomst.
  Dan moet ik er zelf bij toeval achter komen dan ik een nachtschade allergie heb.
  Ik slikte met regelmaat 8 ibuprofens per dag, is een zware overdosis.
  Nu soms nog 1.
  Ja, van die gezonde tomaten en paprika’s………
  Ben erg blij dat ik nu weet wat het is, ik heb er 57 jaar over gedaan om er achter te komen en ik zie de toekomst een stuk beter in.

  • Oh wat fijn dat je er achter bent gekomen! Ja nachtschade kan veel klachten en symptomen geven bij auto-immuunziektes zoals Reuma e.d. Heel veel patiënten met A-I-gerelateerde ziektes merken verlichting als ze nachtschade laten staan.

 6. Ik kwam gisteren, 17 maart 2017, een vrouw tegen in het zieken huis die erg veel pijn had aan haar gewrichten en ze had botontkalking! De pijnen waren zeer hevig volgens haar en ze was niet in staat om te lopen, alles deed pijn. Ik was er ook voor mijn knie, ik liep te strompelen, ik had een ontsteking in mijn knie, waar het vandaan kwam? ik lust ook juist deze groenten! De mevrouw is uit wanhoop gaan googelen en stuitte op NACHTSCHADE groenten dat het heel slecht was voor de gewrichten. Ze besloot deze groenten niet meer te eten en er was een wonder geschied! De kalk op haar botten groeiden weer aan, ze had veel minder pijn en ze kon weer lopen zonder pijn! Ze raadde me ook aan om deze groenten uit te bannen! Ik ga het zeker proberen want ik sukkel a 2 jaar met mijn knie, eerst de rechter en nu de linker! Dames, heren, laten we massaal proberen en misschien zijn deze groenten wel degelijk schadelijk voor onze gezondheid! Ik geef u geen garanties maar ik geef een goede ervaring slechts door opdat u misschien baat bij heeft? Succes en zegt het voort…. Mocht u een MRI-scan hebben gehad nav uw pijnklachten, laat het over een half jaar of een jaar weer controleren, kijk of uw kalk ook is gegroeid of gestabiliseerd nav het uibannen van de nachtschade groenten uit uw menu. Lolo56

  • Dank voor je verhaal, en heel veel succes met het uitproberen of nachtschade elimineren helpt!