‘Melk’ chocolade (zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij, vegan, bijna raw)

Ik ben echt dol op chocola! Maar sinds ik gezond ben gaan eten genoot ik alleen nog maar van pure chocolade. In eerste instantie kocht ik de Tony Chocolonely maar toen ik suikervrij ging, kocht ik alleen nog maar de Lovechock.

Hoe lekker ik het ook vind, zo nu en dan lust ik ook nog wel een stukje melkchocola. Er is maar één zuivelvrije variant met rijstmelk, maar die is weer niet suikervrij. Tijd om zelf maar eens te experimenteren 🙂 Deze ‘melk’ chocolade is vegan, suikervrij, glutenvrij en bijna raw (op de rijstmelk na).

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Rauwe cacaoboter Mattison (te koop in de natuurvoedingswinkel) 50 gr
 • Kokosolie De koudgeperste variant 50 gr
 • Rauwe cacaopoeder Paccari of Mattison (te koop in de natuurvoedingswinkel) 4 eetlepels
 • Gedroogde vruchten Dadels (ontpit), abrikozen en pruimen 100 gr
 • Kokosmelk 150 ml

Bereiding:

 1. Smelt de cacaoboter langzaam Au bain Marie
 2. Ontpit de dadels en doe ze samen met de abrikozen en pruimen in de keukenmachine. Pulse.
 3. Voeg de kokosolie toe. Pulse.
 4. Voeg de cacaopoeder toe en laat de machine nu draaien.
 5. Voeg langzaam aan de kokosmelk toe terwijl de machine draait.
 6. Voeg de gesmolten cacaoboter toe en laat de machine draaien tot je een mooie gladde pasta krijgt.
 7. Vul de siliconen vormpjes met het chocolademengsel en doe ze voor tenminste 3 uur in de vriezer. Als je net als ik geen geduld hebt om 3 uur te wachten dan kun je ze uiteraard al eerder eruit halen, ze zijn dan al heel lekker, alleen krijg je een beetje misvormde chocolaatjes zoals op de foto hierboven. 🙂
Tags: , , , , , , ,

Reactie 5 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Dat is toch zéker wel een recept om eens te gaan proberen. Mjammie!!

  Hoe bewaar (ahum) je de chocolade na de drie uur vriezen? Gewoon in een trommeltje?

  • Hoi Monique! Ik heb het de afgelopen nacht gewoon in de vriezer bewaard en vanmorgen waren ze gewoon goed te eten (nog steeds smeuïg en niet hard), alleen een beetje koud, maar dat is gewoon even een kwestie van op temperatuur laten komen als je geduld hebt 🙂 Buiten de vriezer zullen ze denk ik te zacht worden.

 2. Vanmiddag een siliconen vormpje gekocht en chocolade gemaakt, helaas worden ze heel snel zacht buiten de koelkast, is dat normaal? Kan ik beter melkpoeder gebruiken ipv vloeibare (rijst)melk?

  • Hoi Hannah, de meeste zelfgemaakte chocolade worden zacht buiten de koelkast, dus in de koelkast bewaren tot je ze wilt eten 🙂 Je zou wel nog de rijstmelk kunnen vervangen door kokosroom (blikje kokosmelk een nacht in de koelkast laten staan en het room ervan afscheppen) omdat kokosvet onder de 24 graden vast blijft. Melkpoeder (van koemelk) is een behoorlijk bewerkt product en niet zonder rotzooi verkrijgbaar dus die zou ik persoonlijk niet nemen. Ik weet overigens wel dat er bij de Toko een kokosmelkpoeder in omloop is zonder al te veel troep (zonder suiker en met maar één oranje e-nummer) maar ik ben het zelf helaas nog niet tegengekomen. Als je die kan vinden dan is dat een goede optie, ik heb namelijk begrepen dat chocolade gemaakt met kokosmelkpoeder wat harder blijft. Succes 🙂 hopelijk heb je wat aan deze tips!