Exit glutenvrij

Een week geleden besloot ik tijdelijk te stoppen met het eten van gluten. Gewoon om te kijken wat er zou gebeuren. We zijn nu inmiddels een week verder, tijd voor een update.

Hoe moeilijk wil je het jezelf maken??!

Heb ik wat gemerkt? Ik denk dat het te kort is om er wat over te zeggen… Ik zou zeker nog een paar weken moeten doorgaan. Maar eerlijk gezegd heb ik vandaag een punt bereikt dat ik het maar moeilijk vind. Dat punt bereikte ik toen ik ergens wat ging drinken met mijn kinderen en onszelf een koekje ontzegde dat suikervrij, zuivelvrij en tarwevrij was. Het is überhaupt al moeilijk om horecagelegenheden te vinden die suiker en zuivelvrije lekkernijen verkopen, maar er zat speltmeel in… dus nam ik het niet. Ik bedoel… hoe moeilijk wil je het jezelf maken???

Ik mis mijn pasta!

Ook eten we, door mijn afkomst, in een week redelijk veel pasta gerechten. Nu was ik al overgestapt op volkoren spelt pasta. Dat is al aanzienlijk duurder en de keus is beperkter. En dan moet je eigenlijk bedenken dat ik vroeger voor elk gerecht wel een speciale pastasoort had die ik overal en nergens vandaan scoorde (Italiaanse winkel, groothandel of zelfs uit het buitenland). Toen ik overstapte op spelt moest ik daar al inschikken. Nu ik op glutenvrije pasta ben overgestapt is de keus al helemaal beperkt! Ik kan alleen maar spaghetti, penne of fusili vinden die ook nog eens zo duur zijn dat we het niet meer met regelmaat kunnen eten. Met duur, bedoel ik 5 euro per 500 gram. Dat is duur, en eigenlijk kunnen we ons dat niet veroorloven.

Nachtschade!

Nachtschade wat?? Ja lees even verder. 😉 Ik heb nu  eigenlijk wel een goede smoes gevonden om het glutenvrije experiment even te laten voor wat het is. Ik weet namelijk al sinds een tijdje dat ik allergisch ben voor tomaten. Als ik een rauwe tomaat eet dan krijg ik een hele pijnlijke mond. Mijn dochter kan niet goed tegen aubergine. Als zij dat eet dan krijgt ze een hele rode mond. Wat hebben tomaten en aubergine gemeen? Het zijn allebei groenten die tot de nachtschade familie behoren. Nu zijn deze allergische reacties onmiddellijke reacties geweest. Maar ook tal van andere reacties kunnen optreden als je allergisch bent voor nachtschade, waaronder ontstekingen op de huid, of problemen met de spijsvertering. Dus ik vermoed eigenlijk dat nachtschade weleens de oorzaak van de problemen zouden kunnen zijn.

Er is nog wel het één en ander wat ik moet uitzoeken. Waarom reageer ik gelijk op een rauwe tomaat en niet op een gekookte tomaat? Hoe zit het met andere nachtschade groente en fruit. Hoe ga ik het aanpakken? Zo behoren aardappelen ook tot de nachtschade familie. Nooit meer aardappelen, patat of chips? Nou ik heb manlief maar beloofd dat hij het wel mag eten maar dat ik de komende tijd dus niet mee doe. Hoe zit het dan met pasta zonder tomatensaus? Nou dat komt wel goed, er bestaan zo veel heerlijke recepten zonder tomatensaus 😉 Dat overleef ik wel. 🙂

De nachtschadevrije uitdaging

Ik pauzeer mijn glutenvrije experiment tot nader order. Dit betekent dat ik er mee stop tot ik vind dat er weer aanleiding is om er weer mee verder te gaan. Ik zal wel trouwens proberen de gluteninname te beperken, maar als we eens enorme zin hebben in brood of pasta, dan ga ik niet moeilijk doen. 😉 De glutenvrije uitdaging wordt nu dus de nachtschadevrije uitdaging.

 broodbuik

 

 

Tags:

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens