Energiezuinig, energiezuiniger, energiezuinigst

De afgelopen weken zijn we behoorlijk in de weer om aanpassingen te maken in ons energie- en stookverbruik. De reden daarvoor is het behoorlijke maandbedrag die we moeten betalen en dat kunnen we op dit moment eigenlijk niet zo goed hebben.

Een behoorlijke rekening 🙁

Eind 2011 kregen we een afrekening waarbij we ruim 600 euro moesten bijbetalen en ons maandbedrag ging flink omhoog. Nadat ik van het bericht bijgekomen was besloot ik om het in 2012 heel anders aan te pakken. We waren er in de voorgaande jaren namelijk niet zo bewust mee bezig geweest en soms bleef de computer onnodig aan of vergaten we een licht uit te doen. Dat zou vanaf toen anders worden. Heel 2012 ben ik daar dus heel bewust mee omgegaan en deed ik regelmatig ’s avonds rondes door het huis om in kamers waar niemand was het licht uit te doen en apparatuur uit te schakelen. Ik had dan ook goede hoop dat we eind 2012 geld terug zouden krijgen en anders in ieder geval niet zouden moeten bijbetalen.

Maar dat pakte anders uit . . .

Eind 2012 kwam de eindafrekening. We moesten wéér bijbetalen! Zo’n 500 euro. Ons maandbedrag ging wéér omhoog. Dit konden we eigenlijk niet gebruiken. Wat een domper was dit. Ik ben toen in de telefoon geklommen en heb gebeld met mijn energieleverancier. Ik snapte er werkelijk niets van. De medewerkster legde me uit dat ons energieverbruik inderdaad beduidend minder was geworden. Met 1/3 was het afgenomen. Maar waarom moesten we dan wéér bij betalen? Bleek dat ons gasverbruik daarentegen flink was toegenomen.

Die verwarming en de lange douchesessies

Ik deed wel netjes de verwarming uit als we weg gingen, maar dat was dus niet genoeg. Ons huis is een oud huis en slecht geïsoleerd, met veel warmteverlies als gevolg. Als ik vervolgens de kachel op 20 graden zette dan draaide het overuren. Ook met koken dacht ik dat het wel goed zat, en ik zag geen kwaad in de soms wat langere douchesessies. Maar ik had het verkeerd ingeschat.

Dan maar een graadje lager

We hebben gelijk alle zeilen bijgezet. De kachel gaat nu echt niet meer hoger dan 19 graden, en staat vaak zelfs op 18. Dat was behoorlijk fris de afgelopen weken met het koude weer. We liepen dan soms ook met 3 truien aan en ’s avonds lag ik op de bank onder een lekker dekentje. Maar je lichaam went snel en inmiddels heb ik het niet meer zo snel koud. Ook koken gaat nu veel zuiniger aan (daarover later meer) en we douchen nu korter. Mijn streven was om niet langer dan 2 minuten te douchen. Soms lukt dat, soms lukt dat niet. Maar ik ben me er in ieder geval van bewust! Alleen afwassen lukt manlief nog niet op de zuinige manier, dus mijn streven is om wat vaker zelf af te wassen. Ik sop alles gewoon eerst en spoel het daarna af. Zo hoef ik niet onnodig warm water te laten lopen.

Resultaat pas op lange termijn zichtbaar

Het is jammer dat al onze maatregelen niet direct effect hebben op onze portemonnee. We moeten tot november afwachten wat het resultaat is van onze inspanningen. Maar ik ga in ieder geval voor een veel lager maandbedrag volgend jaar zodat we wat meer ademruimte krijgen!

Lief voor de wereld

Extra motiverend om onze maatregelen toe te passen is niet alleen het financiële gedeelte. We zijn ons nu er ook meer van bewust dat we onze Co2 uitstoot aan het minderen zijn, en minder vervuilend bezig zijn. Extra leuk dus. 🙂 Inmiddels wordt het echt een sport om zo zuinig aan te doen. Ja het is crisis, en wij voelen het zeker. Maar in plaats er treurig om te zijn dat we zo weinig ademruimte hebben, zien wij het juist als een leuke uitdaging om er het beste van te maken. 🙂 Lang leve het consuminderen. 🙂

 Copyright immage: mydailycommute

Tags: , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens