Ik ben ziek en ik neem in . . .

De inhoud van dit artikel betreft onze persoonlijke ervaringen met ziek zijn en het gebruik van natuurlijke middeltjes en supplementen. Ik ben echter geen allesweter, dus doe altijd zelf onderzoek en raadpleeg altijd een professional als je aan supplementen wilt beginnen (zie disclaimer onderaan het artikel). Mocht je echter niet openstaan voor een natuurlijke kijk op ziekte en beter worden, dan kun je beter gelijk wegklikken. 😉

Ik ben in de afgelopen jaren zo vaak verkouden geweest dat ik inmiddels goed weet wat wel en wat niet helpt om enigszins op te knappen. Sinds we e-nummervrij en suikervrij leven ben ik gelukkig niet meer zo vaak ziek! Maar als ik een periode weer weinig slaap krijg omdat mijn jongste ’s nachts graag spookt, dan merk ik dat gelijk aan mijn weerstand. Nu hij verkouden is heeft hij me aangestoken. Maar dat geeft niet, want inmiddels ben ik ‘bewapend’ met allemaal natuurlijke middelen om deze verkoudheid te lijf te gaan.

Ga suikervrij!

Er is niets wat het immuumsysteem meer ondermijnt als geraffineerde suiker. Wil je snel beter worden neem dan een tijdje geen geraffineerde suiker maar gebruik hooguit met mate natuurlijke zoetmiddelen in je koffie, koekjes of ander lekkers. Laat ook alle bewerkte producten staan, want die bevatten bijna altijd geraffineerde suiker, maar kook zo veel mogelijk met verse en onbewerkte ingrediënten voor een optimale gezondheid.

Honing tegen keelpijn

Heb je keelpijn? Neem dan geen dure keeltabletjes maar neem een eetlepel rauwe honing! Honing is antibacterieel en werkt verlichtend als je keelpijn hebt. Dit is echt zo en daarbij is het ook zo lekker :-P. Mijn dochter was vorig jaar behoorlijk verkouden en klaagde over keelpijn. Een paar eetlepels honing op een dag, en je hoorde haar niet meer. Ze kwam wel elke keer om die eetlepel honing vragen omdat ze het zo lekker vond 😉 Ook andere producten van de bij, zoals propolis en koniginnegelei, kunnen ondersteunend werken bij ziekte.

Neem Gember

Gember is bekend om zijn antivirale eigenschappen. Neem het er dus lekker van wanneer je verkouden bent. Rasp het over de nasi, verwerk het in een sapje of maak er lekkere thee van. Je kunt gemberthee kopen maar ook thee trekken van verse gember en als de smaak van gember je niet zo aanstaat kun je altijd nog gember als supplement slikken.

Vitamine C

Neem extra vitamine C! Het zit in bijna alle verse groenten en fruit zoals broccoli, paprika, bloemkool, peterselie, citroenen, kiwi’s, doperwten, sinaasappels, tomaten, bladgroente en nog veel meer! Vooral peterselie bevat echt veel vitamine C, dus strooi het rijkelijk over je klaargemaakte gerechten. Daarnaast zou extra supplementeren niet verkeerd zijn. Als ik verkouden ben dan neem ik naast veel groente en fruit altijd een extra supplement en vaak ook best een hoge dosering voor een paar dagen.

Groene sapjes

Wanneer ik echt geveld wordt door het ziek zijn, dan neem ik als extra groene sapjes. Voordat je een raar gezicht trekt bij de gedachte: groene sapjes zijn echt zo vies nog niet. Zelfs mijn dochter van 3 vindt ze lekker. Hier thuis is een combinatie van boerenkool/spinazie, wortel, gember, citroen, komkommer en eventueel een appel, favoriet. Het is echt een makkelijke manier om extra groente (en dus ook extra vitamine C, chlorofyl en andere voedingsstoffen) binnen te krijgen vooral omdat eten soms niet echt goed lukt wanneer je ziek bent en drinken vaak nog wel.  😉

Kippenbouillon

Kippenbouillon wordt ook wel Joodse antibiotica genoemd. Het schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn dat kippenbouillon goed is wanneer je ziek bent! Nu is bouillon zo wie zo gezond, maar het is vooral ook handig om een kopje bouillon te drinken wanneer eten niet zo goed gaat. Zo krijg je gelatine binnen en andere mineralen. Ik doe er dan meestal nog wat kurkuma en Keltisch Zeezout bij. Het is lekkerder dan cup – A – soup 😉 Trek eens in de week, of twee weken een grote pan bouillon en bewaar altijd wat in de vriezer voor noodgevallen.

Echinacea

Dit heb ik ooit als tip gelezen bij de Groene Vrouw, en het werkt echt! Wanneer we ziek worden dan nemen we altijd een Echinacea stoot voor een paar dagen. Over het hoe en wat kun je in dit artikel van de Groene Vrouw lezen.

Extra Probiotica om je weerstand te verhogen

Een groot deel van je weerstand wordt in je darmen bepaald. Een goede darmflora is dus essentieel. Neem wanneer je ziek bent dus gefermenteerde producten als volle biologische rauwmelkse yoghurt (of geiten- en schapenyoghurt, of maak zelf kokosmelk yoghurt), rauwe zuurkool, kefir of een probiotica supplement van een goed merk.

Gefermenteerde levertraan

Vitamine A en D zijn belangrijke vitaminen voor de weerstand. Helaas krijgen we hier vaak te weinig van binnen dus het is meestal wel een goed idee om standaard gefermenteerde levertraan te nemen in de winter, wanneer we niet genoeg vit. D kunnen aanmaken via de zon, en wanneer je zelf niet graag lever eet waar lekker veel vit. A in zit. Vooral wanneer we ziek zijn dan vergeet ik het dagelijkse lepeltje levertraan vooral niet. 😉

Lach je gezond!

Lachen geeft je immuunsysteem een boost. Dus ben je verkouden, kruip dan in bed of op de bank onder een lekkere deken, met een kopje thee, en kijk naar je favoriete comedy- serie of film. 🙂

Last but not least: ga op tijd naar bed!

Zoals ik al schreef wordt ik bij weinig slaap sneller ziek. Voel je een verkoudheid opkomen? Duik dan lekker op tijd je bed in!

Grof geschut voor wanneer het echt niet anders kan

Grijp ik nou nooit naar ‘chemische’ middeltjes? Jawel! Als het echt niet anders kan gebruik ik voor de nacht een neusspray. Een zoutoplossing of een homeopatische neusspray wil ook wel helpen, maar is de verstopping echt heel erg, dan is dat soms niet voldoende. Dan moet ik helaas grof geschut inzetten. Want eerlijk is eerlijk, als je een hele nacht niet slaapt omdat je moeite met ademhalen hebt, dan komt dat je herstel ook niet ten goede. Wel gebruik ik dan de neusspray voor kinderen, want hoewel de dosering lager is dan de neusspray voor volwassenen, werkt die net zo goed! Echter kan je bij langdurig gebruik hieraan verslaafd raken, dus wees terughoudend en beperk het gebruik alleen voor ’s nachts als je echt wakker ligt vanwege je verstopte neus. Paracetamol is ook liever iets dat ik alleen neem als het echt niet anders kan (als je bijvoorbeeld wegkwijnt van de hoofd- of oorpijn), maar ik neem het nooit zomaar om de koorts te verlagen. Koorts heeft immers een functie en speelt een belangrijke rol in het herstelproces en het uitroeien van virussen en andere boosdoeners, dus onderdruk die nooit zomaar, tenzij er een echte goede reden toe is.

Beterschap!

Disclaimer: Win altijd het advies in van een (orthomoleculair) arts/therapeut voordat je zelf aan de slag gaat met supplementeren. Bovenstaande adviezen zijn niet bedoeld ter vervanging van doktersadviezen.  Ga zeker ook niet zelf dokteren en consulteer bij twijfel altijd een professional.

nourishing-traditions2

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. ik ben heel benieuwd naar de smootie die je hier beschrijft. Heb je een recept?

   • Ik heb inderdaad een mix gemaakt met de ingrediënten die je hierboven beschrijft en het recept van de tropical Delight. Ik ben niet z’n ananas fan dus die heb ik eruit gelaten en dan met boerenkool ipv andijvie. Erg lekker maar had een beetje het gevoel dat ik de boerenkool nog na moest kauwen. Volgende keer maar eens met spinazie proberen.

    • Dan kan het zijn dat de boerenkool nog niet fijn genoeg was, dat hangt namelijk erg van het vermogen van je blender af, en dan moet je even echt langer door laten blenden, soms echt een paar minuten met wat pauzes ertussen. 🙂 Spinazie zal zeker makkelijker zich laten vermalen.

     • Sandra

      Nee de blender kon niet zo lang aan want de jongens vonden het z’n herrie. NEE MAMMA UIT! riepen ze haha. gisteren heb ik hem met spinazie gemaakt en die was erg lekker geworden. Er schoot me ook ineens te binnen dat er nog ergens op zolder een sapboek moet liggen. Na flink graven tussen de rommel heb ik het gevonden. Al 10 jaar oud maar ineens weer helemaal hip ;-p

     • diana

      Haha ja de blender maakt idd veel herrie 😉 Kan me voorstellen dat ze dat niet leuk vonden. 🙂