De glutenvrije uitdaging

Wij zijn ons al een tijdje bewust van gluten en eten daarom sommige dagen glutenvrij. Ik deed het meer voor de variatie en niet om gezondheidsredenen. Maar hoe gezond we ook eten, toch hebben we hier thuis last van bepaalde kwaaltjes en ik snap gewoon niet waar die vandaan komen. Mijn dochter van drie is ontzettend winderig, ik begon 3 maanden na de bevalling last te krijgen van mijn huid en zo zijn er nog een paar dingen, die ik, ondanks alle aanpassingen in ons voedselpatroon niet weg krijg.

Dokter OZ

Ik ben een enorme fan van Dokter Oz. Ik vind dat zijn adviezen niet door slaan naar één kant: alleen medicijnen, of alleen voedsel. Hij zoekt daar een goede gezonde middenweg in. Hij besteed in zijn uitzendingen heel veel tijd aan voedsel. Ongeacht of je het helemaal met hem eens bent of niet, heb ik persoonlijk veel aan zijn adviezen. Het was zijn item over kokosolie wat mij overhaalde om kokosolie te gaan gebruiken, vaker te kiezen voor minder geraffineerde suikers en meer biologisch te gaan eten. Zijn uitzendingen waren de eerste stap op mijn weg naar bewustwording van wat ik in mijn mond stopte, nog voor wij e-nummer vrij gingen leven.

Dokter Oz over gluten

Volgens dokter Oz is een heel klein deel van de bevolking gluten-intolerant (coeliakie), echter een heel groot deel is gevoelig voor gluten. Hij noemde dat ‘Gluten-sensitive’. Die mensen hebben allerlei klachten, maar in tegenstelling tot mensen die coeliakie hebben, kan dit niet getest worden. Je moet dan afgaan op de symptomen en dan een tijdje een gluten-vrij dieet proberen en kijken of dit voor je werkt.  Een groot deel van die mensen die gevoelig zijn voor gluten weten het niet en leven jarenlang met vervelende kwaaltjes. Zelfs iets onschuldigs als acne kan duiden op een gevoeligheid voor gluten, maar ook de meer vervelende aandoeningen als spastische darm, vermoeidheid, gewrichtspijn… er zijn zo een vijftigtal aandoeningen die gelinkt worden aan gluten, zonder dat je dus coeliakie hoeft te hebben. Ben je benieuwd naar die uitzending? Dan kun je die hier bekijken. Ook kun je hier een artikel lezen over het verschil tussen Coeliakie en een gluten gevoeligheid.

Spastische darm

Zelf is bij mij jaren geleden een spastische darm geconstateerd. Nou ja… geconstateerd. Eigenlijk werd er niks gevonden wat mijn klachten kon verklaren, dus kreeg ik als zovelen met mij te horen: dan heb je vast een spastische darm. Nu zijn de klachten bijna geheel onder controle met mijn huidige gezonde levensstijl. Het is in jaren niet zo goed gegaan. Maar helemaal perfect is het nog niet. Mijn dochter klaagt vaak over buikpijn en laat de hele dag door winden. We krijgen groente en vezels genoeg binnen en onze stoelgang is perfect. Dus wat is dan toch de oorzaak? We weten het niet. Ook mijn huid blijft problematisch en heb ik regelmatig ontstekingen en verstopte talgklieren. Terwijl ik alles wat aan acne gelinkt kan worden vermijdt.

Helemaal glutenvrij!

We eten niet zo heel veel gluten, maar we hebben nog niet eerder een langere aaneen gesloten periode geen gluten gegeten.  Na het zien van de uitzending van dokter Oz gaan wij de uitdaging aan. We gaan 2 tot 4 weken geen gluten eten en kijken wat het ons brengt! Niet geprobeerd is niet geschoten. We zijn benieuwd!

Update: inmiddels is er getest en is er bekend dat ik geen gluten kan eten. 

Copyright photo: surlygirl

broodbuik

Tags: , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens