Zelfgemaakte zuivelvrije yoghurt van amandelmelk!

Wij eten dus geen zuivel: geen koemelk, geen kaas van koemelk, geen yoghurt van koemelk. Soms dan weleens een geitenkaasje, geitenyoghurt of sojayoghurt. Sojayoghurt is overigens goed te eten én lekker, maar ik varieer graag en eet niet te veel soja.

Van het huis

Ik maak al vaak zelf amandelmelk en vroeg me op een dag af waarom er in Nederland alleen maar plantaardige yoghurt van soja te verkrijgen is en niet van rijst, haver, kokos of amandelen. Dan maar zelf maken 🙂 Het stond al een hele tijd op de planning, maar na het lezen van het geweldige kookboek ‘Van het huis‘, ben ik er dan toch eindelijk zelf mee aan de slag gegaan! Hoewel het recept eigenlijk bedoeld is voor koe- geiten- of sojamelk, kun je het met een beetje fantasie ook met amandelmelk maken.

Geduld

Je moet wel even geduld hebben, minstens 6 uur om precies te zijn, maar dan heb je dus homemade amandelyoghurt!

Ingrediënten €0.00 (5 Porties)

 • Amandelmelk Te koop in natuurvoedingswinkel (merk Ecomil) of zelfgemaakt 1 liter
 • Arrowroot 6 eetlepels
 • Probiotica capsules Ik heb het merk Orthiflor gebruikt 3 stuks
 • Gesteriliseerde glazen potjes met deksel 5 stuks

Bereiding:

  1. Steriliseer de glazen potjes en verwarm de oven voor op precies 40 graden. Als je oven niet zo nauwkeurig is, kun je voor een paar euro een oventhermometer kopen om de temperatuur te checken.
  2. Verwarm de amandelmelk met het arrowroot tot kookpunt, laat het een paar minuten prutelen totdat het iets indikt. Laat het dan afkoelen tot het lauwwarm is. Je kunt trouwens ook een ander bindmindel als verdikkingsmiddel gebruiken, het is maar net wat eigenlijk voor jou het beste werkt. Persoonlijk vond ik het wel een heel gedoe met arrowroot. Toen het afgekoeld was, heb ik het geheel in de blender moeten mixen om die vervelende klontjes eruit te halen. Ik heb het ook een keer met agar agar geprobeerd, maar dat was niet zo een succes. Het resultaat leek net een gelatinepudding.
  3. Breek de probiotica capsules open en roer het goed door de amandelmelk heen.
  4. Verdeel de amandelmelk in de glazen potjes (zonder deksel) en zet ze in de voorverwarmde oven.
  5. Laat de oven twee uur aanstaan op 40 graden. Doe dan de oven uit en laat het nog eens 4 uur staan zonder de oven te openen.
  6. Als de 6 uur verstreken zijn haal je de potjes uit de oven, doe je de deksels erop en stop je ze in de koelkast om verder te laten opstijven en ze te laten afkoelen. Laat ze het liefst nog een hele nacht staan.
  7. Haal ze de volgende dag eruit. Het kan zijn dat er wat water op de bodem van het potje ligt, maar dat is niet erg. Je kunt nu lekker genieten van je zuivelvrije amandelyoghurt. Breng het op smaak met een zoetmiddel en fruit naar keuze, of eet het zo als je dat lekker vindt.

61

 

kyraskitchen

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 26 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Het lijkt me leuk om eens te proberen, maar ik vraag me af waar die probiotica in het verhaal terugkomt? Nu heb je toch gewoon een soort opgesteven amandelmelk/pudding gemaakt?

  • Ooops dat was ik vergeten te vermelden. Ik ga het gelijk aanpassen. Maar de probiotica moet toegevoegd worden aan de amandelmelk wanneer het afgekoeld is, voordat het in potjes de oven in moet.

 2. Hoi Diana! Leuk! Ik zou dit graag een keer uitproberen.
  Ik vroeg me alleen af: Waar haal je de ‘arrowroot’ en ‘probiotica capsules’ vandaan?
  En: Waar dienen ze voor? Wat zijn het voor dingen, haha!
  Groetjes!

  • Hoi Vera,

   Arrowroot is te verkrijgen bij de reformwinkel, natuurvoedingswinkel of bio supermarkt bij de bakproducten. Dit heeft als eigenschap dat het sauzen en vloeistoffen kan binden en dat glutenvrije baksels of ei-vrije baksels waar de ei een bindende functie heeft, niet gelijk uit elkaar vallen. Probiotica capsules zijn supplementen en ik heb die van Orthica gebruikt. Dat zorgt voor de fermentatie, dat het dus yoghurt wordt. 🙂 Die is te koop ook bij de reformhuis, natuurvoedingswinkel en de Vitaminstore. Succes 🙂

 3. Hallo
  Een erg goed recept. Ik had ook het probleem dat de arrowroot wat klonterde, maar nadat ik het geheel in de blender gedaan had, is de yoghurt niet meer echt vast geworden. Was dat ook zo bij jou?

  • Het resultaat bij mij was wel wat dunner dan de normale yoghurt, maar het was zeker niet te vloeibaar. Ik heb het daarna nog een hele nacht in de koelkast laten staan. Wellicht kun je de yoghurt nadien nog in een kaasdoek hangen en er een soort van hangop van maken?

 4. Als ik arrowroot gebruik, meng ik het eerst met een beetje water tot een papje. Als je het dan toevoegt heb je als het goed is geen klontjes!

  • Ja dat doe ik ook! Zo werkt het idd het beste 🙂 Bedankt voor de tip!

 5. Ben zo benieuwd! Ik ga het straks proberen te maken. Hoe lang is dit houdbaar?

  • Ik durf het niet te zeggen, ik heb het altijd in een paar dagen tijd opgegeten 🙂

 6. Hoi, Ik heb het nu 2 keer geprobeerd het te maken maar het lukt niet. Ik vermoed dat ik toch een andere probiotica heb (orthiflor Basic). Kun je mij laten weten welke hoeveelheid bacterieen jouw probiotica heeft. Wellicht moet ik iets meer gebruiken. Ik ga net zolang door tot het lukt. Ik heb zelfs een speciale yoghurtmaker gekocht dus aan temp. kan het niet liggen. Die stukjes in yoghurt kun je trouwens voorkomen door papje van arrowroot door koude amandelmelk heen te doen en dan samen warm laten worden dan heb je geen stukjes.

  • Hoi Liset,

   Ik heb volgens mij dezelfde gebruikt. Misschien kun je idd een capsule extra erbij doen? Eventueel ook een zoetmiddel omdat probiotica groeien op suikers, te denken aan Ahorn siroop of rijststroop. Want als je het van melk zou maken dan leven die bacteriën op melksuiker (lactose) en amandelmelk heeft dit natuurlijk niet. Honing zou ik niet gebruiken vanwege de antibacteriële eigenschappen. Ik moet er wel bij zeggen dat het bij mij ook een aantal keer mislukt is omdat de start temperatuur van de yoghurt niet helemaal klopte. Vooral temperatuur is essentieel om het te laten lukken. Maar als je een yoghurt maker hebt… dan zou je zeggen dat het dan gelijk goed zou moeten gaan. 🙂 Dus mijn tip is extra zoet erbij en wellicht nog een extra capsule.

   Ik hoop dat het nu wel lukt!
   Groetjes,

   • dank je wel, ga ik met suiker en extra tablet proberen!

 7. ps. Bij mijn yoghurtmaker staat dat je zelfgemaakte yoghurt 2 weken in koelkast kan bewaren

 8. Wat super! Het ziet er echt zo mooi gelukt uit. Ik krijg morgen mijn yoghurt machine en ga dit gelijk maken. Bij amandelmelk gebruik je de hoeveelheid ”11”. Wat bedoel je daar precies mee? Hoeveel is dat?
  En smaakt het ook echt naar yoghurt? Zuur?

  • Hoi Guusje, ik bedoelde 1 liter 🙂 1 L 🙂 Sorry als dat wat onduidelijk was. Het smaakt wat friszurig als het klaar is. Veel succes!

 9. tofu is eigenlijk paneer van soyamelk. kan je ook een soort tofu of paneer of zachte kaas dan van amandel melk maken?

  • Ik denk het eerlijk gezegd niet, de pulp die overblijft wanneer je amandelmelk maakt is een soort van meel. Vaak gebruik ik die meel om bijvoorbeeld er iets mee te bakken. Ik laat het dan drogen op lage temperatuur in de oven (zo’n 50 graden voor een paar uur met de ovendeur op een klein kiertje en daarna maak ik er cakejes van of iets anders.

 10. Hallo, ik heb een vraagje over de hoeveelheid amandelmelk. Want achter amandelmelk staat 11 is dat 2 pakken of 11 pakken?

  • 1 liter amandelmelk! 🙂 Groetjes, Diana

 11. Oh, dit recept is echt iets voor mij! Net waar ik op zoek naar was.

  Helaas is probiotica en de arrowroot ontzettend prijzig..

 12. Hallo Diana,

  Het lijkt me ontzettend leuk om dit recept te maken. Gebruik jij de gezoete of ongezoete variant van Ecomil? =)

  • Hoi Iris,
   Ik koop niet heel vaak amandelmelk (ik maak het liever zelf omdat ik dat lekkerder vind en die uit de winkel ook vooral erg duur vind) maar soms koop ik de ongezoete variant van Ecomil (de witte verpakking). 🙂
   Groetjes,
   Diana

 13. Klinkt heerlijk :-)…is er iemand die hier ervaring mee heeft om dit in de thermomix te maken ?

  • Ik heb daar geen ervaring mee, maar wellicht dat Google je kan helpen. 🙂