Hoe mijn baby leert mee eten

Hier thuis is het een gezellige boel aan tafel nu onze jongste sinds een paar maanden met ons aan tafel zit en lekker mee eet. Een baby die mee eet? Ja inderdaad, hij eet zelfstandig mee. 🙂

Mijn baby mee laten eten volgens de rapley methode

Het zit in de baby’s aard om zelf de wereld en alles om heen te willen ontdekken. De rapley methode speelt hier op in door de baby zelf te laten ontdekken hoe te eten door het zelf met zijn eten te laten spelen. Al spelend brengt hij steeds stukjes eten naar zijn mond en hij ontdekt de verschillende structuren en smaken van voedsel. Als ouder hoef je je niet druk te maken of hij wel of niet eet en kun je zelf ook ontspannen eten omdat je niet voortdurend bezig bent met voeren. Het is echt ideaal: zo ontstaat er geen frustratie bij de baby omdat hij zijn eigen tempo volgt. En een blije baby is een blije ouder. 🙂  Meer lezen over de Rapley methode kun je o.a. op Borstvoeding.com.

Gezellig met z’n allen aan tafel

Zoals ik al schreef, is samen eten echt een feest. Mijn zoontje is een geboren eter. Zodra hij zijn eerste peer in zijn handen kreeg wist hij wat hij ermee moest doen. Hij bekeek het even en al gauw stopte hij het in zijn mond en begon erop te sabbelen. Sindsdien is het snel gegaan en met de week krijgt hij steeds meer eten binnen. Dit merk ik vooral doordat zijn ontlasting veranderd is van borstvoedingspoep naar ‘normale’ poep. 🙂 Het is ook een enorm schattig gezicht om te zien hoe hij eet. Mijn man en ik kijken elke keer vertederd wanneer hij weer een stukje van zijn eten in zijn mond stopt. Mijn dochter heeft ook via deze methode leren eten, al waren we bij haar eerst begonnen met voeren.

Grote stukken

Om mijn zoontje mee te kunnen laten eten pureer ik het eten dus niet maar bied ik het in grote stukken aan, ter grootte van zijn vuistje zodat hij het zelf goed vast kan pakken. In principe eet hij wat de pot schaft. Ik kook nu alles zonder of met heel weinig zout zodat hij er ook van kan eten, en strooi naar behoefte nog wat zout op mijn bord wanneer het eten opgediend is. Rijst en soep gaat uiteraard wat lastiger, maar stukjes aardappel, bataat, allerlei groente en penne (pasta) gaan prima.  Ik hoef dus niet moeilijk te doen met apart dingen voor hem te koken of allerlei dure potjes eten aan te schaffen.

Nadeel

Er is één nadeel, alles wordt ontzettend vies. Ik moet hem tot wel drie keer per dag een nieuw outfit geven en ik vind overal etensresten. Wees daar op voorbereid. 😉

Schattig toch?

Hieronder zie je hoe mijn zoontje (inmiddels ruim 8 maanden) geniet van zijn lunch: spelt volkoren pasta met een pompoensaus. Dit doet het heel goed bij kleintjes (ook bij de groten, mijn man is namelijk gek op dit gerecht), en het recept zal ik een keertje hier bloggen.

58

Tags: , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. O dit vond ik ook z’n leuke periode met mijn oudste. Hem hebben we ook totaal a la rapley leren eten. Manlief vond het minder in verband met de rommel dus nummer twee heeft prakkies gehad (geen gepureerde potjes hoor, die zijn zo vies). Volgens de methode krijg je uiteindelijk nette alles eters en dat is helaas niet het geval. Beide jongens zijn vreselijk kieskeurig maar de oudste proeft wel makkelijker dingen, dit kan ook aan de leeftijd liggen natuurlijk. Toch zou ik iedereen de rapley methode aanraden. Ik vond het heel erg leuk en heel natuurlijk hoe een kindje zelf op onderzoek uit gaat wat eten betreft. Ik had een kleine babystomer voor hun eten en vond dat echt ideaal.

    • Ja het is vooral leuk! En ik vond het ook zo ontspannend aan tafel 🙂 Maar idd die rommel achteraf. 😀

      Mijn zoontje begint nu ook kieskeuriger te worden als het om groente gaat! 😉 Maar ik mag verder niet klagen want hij vindt gelukkig ook veel lekker. Maar het is zeker geen garantie voor makkelijke eters.

  2. jeetje het is alweer twee jaar geleden dat ik op deze blog reageerde en nu lees ik hem weer omdat er ondertussen een derde is. Mijn meisje is nu ruim 5 maanden en mag hier en daar al wat dingentjes proeven. Of mijn man het nu leuk vind of niet maar we gaan weer voor de rapley methode. Heb jij toevallig tips voor de eerste hapjes a la rapley? Een bloemkoolroosje uit het vuistje vond ze heel leuk maar verder ben ik nog een beetje inspiratieloos.

    • Ik deed vaak dingen als broccoli, bloemkool, peer, appel, gekookte wortel, komkommer, aardbeien, bosbessen, eigenlijk alles wat je beet kan pakken. Worst, leverworst, etc etc Toen aten we ook nog dingen als pasta, dus dat at hij ook mee via Rapley. Ik deed een beetje een combi, want soep e.d. voerde ik hem wel. Ik deed een beetje van beide 🙂