Een pleidooi voor borstvoeding

Het is niet meer vanzelfsprekend dat baby’s borstvoeding krijgen. Ook ik ben groot geworden met kunstvoeding en heb nooit een druppel moedermelk gehad, zelfs niet direct na mijn geboorte. Ik ben er groot mee geworden en er mankeert me niks. Toch ben ik een groot voorstander van het geven van borstvoeding en heb ik mijn dochter 16 maanden borstvoeding gegeven (al heb ik haar wel moeten bijvoeden met kunstvoeding) en mijn zoontje geniet nu al ruim 8 maanden van mijn melk. Ik zou het niet anders willen.

Borstvoeding is eigenlijk gewoon de perfecte melk voor een baby en de natuur heeft dat eigenlijk gewoon heel goed bedacht. Lees maar:

Dat wat kunstvoeding niet kan bieden

  • Moedermelk is lichter verteerbaar en beter opneembaar in het lichaam. Ook mineralen als ijzer en zink worden uit moedermelk beter opgenomen dan uit kunstvoeding.
  • Één van de belangrijkste redenen voor mij persoonlijk, om mijn kinderen borstvoeding te geven, is omdat het antistoffen tegen ziektes bevat en het nog niet voltooide immuunsysteem van de baby helpt te ontwikkelen. Dat is echt geen fabel. Toen ik mijn dochter ging inschrijven bij een kinderdagverblijf toen zij 4 maanden oud was, werd mij gevraagd of ik borstvoeding zou blijven geven.  Toen ik aangaf van wel, vertelde de directrice dat ze gemerkt heeft op haar kinderdagverblijf dat borstvoedingsbaby’s minder vaak ziek werden dan niet borstgevoedde baby’s. Ik heb het ook zelf mogen ervaren dat het echt zo is. Toen mijn zoontje  5 maanden oud was werd ik ziek door een vaag virus. Ik was in geen tijden zo ziek geweest. Mijn zoontje bleef gewoon melk bij me drinken en kreeg dus alle antistoffen die mijn lichaam aangemaakt had tegen dat virus. Het resultaat was dat hij niet één dag ziek is geworden, terwijl mijn dochter van 3, niet lang erna ook ziek werd met dezelfde symptomen.
  • Kindjes die 6 maanden borstvoeding hebben gekregen hebben meestal een hoger IQ. Dit geldt dan met name voor jongetjes.
  • Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood.
  • Borstvoeding kost niets 🙂
  • Borstvoeding heb je altijd bij je, dus geen gesleep met flessen, water en melkpoeder. Heel handig, want ik vergeet in alle hectiek nog al eens om alles in te pakken als ik met de kinderen erop uit ga. 😉
  • Borstvoeding geven werkt ontspannend en het is een speciaal momentje tussen jou en je baby. Persoonlijk kom ik altijd even tot rust als ik mijn zoontje moet voeden. Ik geniet van het moment, de intimiteit en de geborgenheid en hij ook.

Dit zijn voor mij de voornaamste redenen waarom ik fan ben van borstvoeding. Er zijn nog veel meer redenen om voor borstvoeding te kiezen, wel 101 om precies te zijn. 😉 Wil je alles nalezen, dan kun je dat op Borstvoeding.com doen.

Dit is geen pleidooi tégen kunstvoeding, maar een pleidooi vóór borstvoeding. Ik besef ook wel dat er soms geen andere keus is dan kunstvoeding en dan zijn die kindjes daar enorm mee geholpen. 

 OUDERSCHAPVANUITJEHART

 

 

Tags: , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens